Nieuws

Bruine vloot wacht nog steeds op coronasteun: huis verkopen en aan boord wonen

Al komen de versoepelingen langzaam op gang, de bruine vloot heeft er niets aan. De schippers wachten nog steeds op de toegezegde 15 miljoen uit het coronanoodfonds. En de versoepelingen zelf leveren ook niet veel op, want varen met kleine groepen kan niet uit. Technisch zijn de schippers failliet, zegt schipper Eelke Dijkstra. “Wij leven op de gunsten van klanten en leveranciers.”

De vloot is technisch failliet. Schipper Eelke Dijkstra legt uit: “Er zijn veel minder faillissementen dan normaal. Dat komt omdat niemand de stekker er voor de andere uit durft te trekken. Sommige schippers hebben extra geld geleend bij de bank of bij familie.”

Bovendien hebben veel klanten nog geld uit te staan. Ze hebben een reisje geboekt, maar door corona nog niet kunnen varen. Als de klant zegt: het heeft lang genoeg geduurd, ik wil mijn geld terug, dan kunnen veel schippers het niet betalen. “Wij leven op de gunsten van onze klanten en leveranciers.”

Hoeveel schippers failliet zullen gaan, durft Dijkstra niet te zeggen. “Sommige schippers hebben het huis al verkocht en wonen nu in de roef. Anderen hebben er ander werk bij gezocht om niet in de schulden te raken. Schippers zijn gewend om van weinig geld te leven, maar het houdt ergens op.”

De bruine vloot heeft een museale, cultureel-erfgoed-waarde voor Nederland, vind Dijkstra. De Nederlandse staat mag daar ook wel eens oog voor krijgen en er geld voor uittrekken. De schippers hebben nooit subsidie ontvangen. “Wij houden er niet van om ons handje op te houden. Als het zo lastig is om het geld te regelen, beloof het dan ook niet. Dit is frustrerend.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: charterschepen liggen stil in Harlingen, © WvD