Zeilvracht

Champagne huis Drappier wil vervoer over zee met zeilschepen

Maison Drappier wil zijn champagne milieubewust transporteren en is hiervoor een samenwerking aangegaan met de TOWT Company om vanaf 2022 zijn flessen met een zeilend vrachtschip naar de Verenigde Staten te verschepen.

Maison Drappier doet al veel aan duurzaamheid . Sinds 2016 is het het eerste Champagnedomein dat “CO2-neutraal” werd eerder gecertificeerd, o.a. door te investeren in 2.000 m2 zonnepanelen, welke 75% van de totale energie behoefte produceren (ook voor de werktuigen als tractoren e.d.).

Drappier zet nu een nieuwe stap door een partnership aan te gaan met het bedrijf TOWT (Transport á la Voile) gericht op het verminderen van de CO2-voetafdruk van het transport van haar flessen die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. De winst in CO2-uitstoot wordt aanzienlijk, want als een vergelijking wordt gemaakt met een schip met een verbrandingsmotor van hetzelfde tonnage, wordt een reductie van meer dan 90% verkregen.

Het Franse bedrijf TOWT houdt zich al tien jaar bezig met het zeilen van vracht, aanvankelijk met behulp van oude schepen. Hoewel het tonnage van schepen zeer beperkt bleef, variërend van 10 tot 300 ton, stelde deze ervaring hem in staat de betrouwbaarheid van deze vervoerswijze te toetsen. Nu investeert TOWT in de bouw van vier hightech zeilende vrachtschepen, met een capaciteit van meer dan 1000 ton elk, compatibel met moderne praktische vereisten zoals mechanische belasting. De schepen worden 78 meter lang, met een doorvaarthoogte van 60 meter en varen met een bemanning van 7 zeilers (+ 12 passagiers). Ze kunnen binnen twee weken van Le Havre naar New York zeilen.

Een speciaal label voor transport per zeil
De transportkosten zullen maar liefst drie keer zo hoog zijn als die van containerschepen, waarvan het tonnage aanzienlijke schaalvoordelen biedt. De vraag was hoe je dat kon absorberen. “We hadden het geluk een importeur te hebben die ermee instemt deze kosten met ons te delen, zodat de klant geen extra kosten heeft”, vertelt Michel Drappier. Ook de langere reistijd is een uitdaging (voor een containerschip is dat maar 9 dagen): “Je moet meer kunnen anticiperen op de verkoop. Dit betekent meer voorraden, meer vaste activa, meer prognoses, meer beheer en daardoor hogere kosten”.

Maar het is ook een aanpak die de consument laat dromen. TOWT heeft een speciaal “ANEMOS” -label gecreëerd, dat op producten kan verschijnen om het gebruik van zeiltransport te certificeren, met een code waarmee de consument toegang heeft tot het logboek.

De eerste verschepingen staan ​​gepland voor 2022, wanneer de bouw van het eerste vrachtschip is voltooid.

Lees het gehele artikel op de bron: Terre des Vins