Charterschippers roepen overheid op om steun de komende maanden aan te houden
De beroepscharterschippers dreigen binnenkort in grote financiële problemen te komen. De steun vanuit de overheid wordt per 1 oktober stopgezet, maar de sector heeft aan demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om de steun tot in ieder geval deze winter door te zetten. “Als de anderhalvemeter-maatregel daarna wordt afgeschaft moeten we alles weer op eigen kracht kunnen doen.”
Volgens Paul van Ommen, directeur van de vereniging voor beroepschartervaart BBZ, draaien de chartervaarten momenteel op halve capaciteit. Dat is niet voldoende om financieel break-even te draaien. “En er komt straks weer een winter aan, waardoor de schepen opnieuw stil komen te liggen. Met de steun kunnen wij deze charters letterlijk en figuurlijk de komende maanden boven water houden”, vertelt hij aan WEEFF/ NH Nieuws.
De sector heeft tijdens de coronapandemie steun vanuit de overheid gekregen, geeft de directeur van de vereniging aan. En daarnaast hebben de beroepschartersvaarders ook extra steun gekregen. Maar het is niet voldoende om de schepen en de mensen ook in de komende tijd te behouden. Volgens de directeur van BBZ heeft de sector te maken met een omzetval van ongeveer 60 procent.
“Dit is een kapitaalintensieve bedrijfstak”, geeft Van Ommen aan. “Er is door de mensen veel geld en liefde in gestoken. Als er geen verdere steun komt wordt de sector afgebroken. En als het wegvalt kan dat niet zomaar meer opgebouwd worden.”
Anderhalve meter
De maatregel die het het moeilijkst maakt voor de chartervaarders is om onderling anderhalve meter afstand aan te houden. Op het dek – in de buitenlucht – is dit niet verplicht, maar de gasten moeten deze afstand wel aanhouden in de binnenruimten zoals de slaapcabines.
“Door het aanhouden van die anderhalve meter zorgen we wel voor het verder terugdringen van de verspreiding van het coronavirus”, zegt Van Ommen. “Het loslaten van de anderhalve meter kan alleen onder heel bijzondere omstandigheden. Meestal kunnen er twee of vier mensen in een hut slapen, maar dat moeten dan wel mensen uit één gezin zijn. Je moet ook eten, dus je zit dan binnen aan een tafel. Testbewijzen leveren nog geen extra vrijheden op.”
Lees het gehele, uitgebreide artikel op de bron: NHNieuws
Afbeelding: de Schuttevaer