Nieuws

Afgelopen dinsdag code geel in Waddengebied vanwege waterhozen

Het KNMI heeft afgelopen dinsdag code geel afgegeven in het Waddengebied omdat er waterhozen zijn waargenomen. Mogelijk komt er op de Waddenzee de komende uren nog één voor. De waterhozen werden gesignaleerd ten zuiden van Terschelling. De kans is groot dat er vanavond dus nog één of meer volgen, maar het is altijd erg lastig te voorspellen, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. Inmiddels is het code geel weer ingetrokken.

“Waterhozen zijn minder gevaarlijk dan windhozen boven land, maar ongevaarlijk zijn ze ook niet”, zegt Huizinga. “Dat is waarom het KNMI ook meteen waarschuwt als ze gesignaleerd worden.”

Wat is een waterhoos eigenlijk?
Een waterhoos is een niet-alledaags verschijnsel. Het is een trechtervormige slurf onderaan een wolk, die water opzuigt. “Waterhozen zijn mogelijk als er in de onderste kilometers van de atmosfeer koude lucht over relatief warm zeewater uitstroomt”, legt Huizinga uit.

“Warme en daarmee relatief lichte luchtbellen van vlak boven het water vormen een snel stijgende luchtkolom die zich door de koude lucht een weg omhoog baant. Hier geldt dat de natuur de weg van de minste weerstand zoekt, waardoor de luchtkolom de neiging krijgt om haar eigen as te draaien: dan kan een waterhoos ontstaan. Vaak komen waterhozen voor in de nazomer, richting de herfst, want dan is het zeewater op zijn warmst.”

Lees het gehele artikel op de bron: RTL nieuws

Afbeelding: De waterhoos boven rivier de Eems eerder vanavond.Beeld © Twitter: @MeteoRoodescho1