BBZ nieuws

Compacte boordzuiveringsinstallatie een stap dichterbij

Martin Systems, een bedrijf dat boordzuiveringsinstallaties (BZI’s) ontwikkelt en installeert ziet mogelijkheden voor compactere modellen voor charterschepen.

De BBZ heeft samen met dit bedrijf een aantal zeil- en motorschepen bezocht. De ontwerpers wilden meer inzicht krijgen in de ruimte aan boord van onze schepen en zijn kruip en sluipdoor door diverse machinekamers, vooronders en andere ruimtes gegaan. Tot nu toe werkt het bedrijf op rivier- en zeecruiseschepen waar worstelen met beperkte ruimte geen issue is en BZI’s van enkele kubieke meters geen probleem vormen.

Nu het verbod voor het lozen van grijs en zwart water op het oppervlaktewater op 1 januari ingaat voor schepen met 13 t/m 49 passagiers, en er nog weinig havens investeren in het aanleggen van afgiftepunten, komt de sector voor een grote uitdaging te staan. Martin Systems hoopt een compacte BZI te ontwikkelen die uit verschillende componenten bestaat. Het voordeel hiervan is dat de losse delen dáár geplaatst kunnen worden waar ruimte is.
Ook gaat er gekeken worden hoe het stroomverbruik van het apparaat geminimaliseerd kan worden. Na zuivering van het vuile water kan dit overboord gepompt worden of gebruikt worden om de toiletten te spoelen of de wasmachine op te laten draaien. Na zuivering blijft er 3 tot 10% residu over dat in een tank opgeslagen wordt en bij een afgiftepunt zelf weggepompt kan worden. Het voordeel is dus, als er nu dagelijks wordt afgepompt, dat dan nog maar eens in de 10 tot 33 dagen hoeft te gebeuren.

In september komt Martin Systems met (prijs)voorstellen voor meerdere installaties die verschillende volumes aan vuilwater kunnen verwerken. Ondernemers kunnen zelf bepalen welke installatie het beste past bij het waterverbruik aan boord van hun eigen schip. In een online presentatie zal uitleg worden gegeven over de werking van het systeem en kunnen er vragen gesteld worden.
De BBZ kijkt ondertussen of er financiering te vinden is om een pilot uit te voeren met het prototype waar de gehele sector van kan leren.