Corona stand van zaken
Om iedereen op de hoogte te houden van de BBZ werkzaamheden hebben we een kort overzicht gemaakt. Als er vragen zijn, of je vindt dat er iets mist, bel of mail ons. (info@debbz.nl)
De BBZ spreekt veel met andere branche-organisaties en wisselt kennis uit, met overheden, politici, met leden natuurlijk en, naar aanleiding van het pas gestuurde persbericht, met de media. Elke vrijdag is er een overleg met de boekingskantoren, de BBZ en de HISWA over de laatste stand van zaken, eventuele gezamenlijke acties en hoe we ons moeten voorbereiden op de herstart. Wij leven met jullie mee, horen graag hoe het een ieder vergaat en hebben nooit genoeg van goede ideeën en meningen.
Protocollen chartervaart
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft begin april aan verschillende organisaties (waaronder de BBZ) gevraagd óf en welke mogelijkheden er zijn, om te kunnen functioneren in een 1,5 meter samenleving. De BBZ heeft met input van leden een paar scenario’s geschetst en per scenario in kaart gebracht wat dit zou betekenen voor de situatie aan boord. Voor veel schepen betekent het dat varen binnen de 1,5 meter economie of onuitvoerbaar is, of economisch niet rendabel of lastig om er überhaupt een markt voor te vinden. Een aantal schepen ziet wel mogelijkheden en voor deze schepen hebben we (concept)protocollen gemaakt.
De gedragsprotocollen moeten de overheid helpen om een beeld te krijgen van de consequenties van de maatregelen in de sector. Vervolgens worden die protocollen beoordeeld, zo nodig bijgesteld en uiteindelijk ingevoerd. Omdat er nog weinig ervaring mee is, zal er nog wel het nodige aan gesleuteld worden. De concepten staan op de BBZ website.
Na overleg met de HISWA zijn ook de daar aangesloten schepen van harte uitgenodigd om op de protocollen te reageren. De BBZ doet ook voor deze schepen de communicatie met IenW.
TOGS
Code 5010 Zeevaart
Eerder hebben wij al vermeld dat code 5030 voor de binnenvaart passagiersvaart is toegekend. We zijn nog hard bezig voor toekenning voor de zeevaart. Het laatste nieuws is dat deze aanvraag nog in behandeling is, we maken nog steeds kans op toekenning.
Nevenactiviteit
Het is inmiddels ook mogelijk om een aanvraag te doen met de code van een nevenactiviteit. De RvO erkent dat de nevenactiviteit soms beter aansluit op de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten. Een vereiste is wel dat de ondernemer, op basis van de nevenactiviteit, voldoet aan de minimumvereisten qua omzetverlies en de vaste lasten, zie meer informatie in deze link.
Briefadres
Er is een erkenning voor “sectoren waarbij ondernemers een fysieke inrichting of fysieke productiemiddelen hebben buiten de woning terwijl ze wel op het huisadres geregistreerd staan.” De BBZ had dit knelpunt aangegeven en we zijn blij dat ook dit punt opgepakt is. Kort gezegd; het briefadres probleem lijkt nu opgelost.
NOW
Voor de NOW regeling loopt onze branche tegen twee hoofd- knelpunten aan:
- januari-eis loonsom
- berekening omzetverlies
Zie ook ons nieuwsitem via deze link.
Voor deze punten hebben wij nog steeds contact met het ministerie. Wordt nog vervolgd.
BMKB
De BMKB regeling wordt versoepeld. De looptijd gaat van twee naar vier jaar, zodat er meer tijd is om het terug te betalen. De toegang wordt laagdrempeliger. Er kan nu op twee manieren gekeken worden naar de toelating: of via een uitgebreide liquiditeitsprognose of via een omzettoets. Zie meer informatie in deze link.
BBZ / TOZO
Briefadres
De aanvraag voor de BBZ/Tozo-regeling moet in de gemeente, waar het woonadres/briefadres is ingeschreven, worden gedaan. Hoe elke gemeente met een briefadres omgaat, verschilt. Op dit moment is het advies: contact opnemen met de uitvoerende instantie, dan kan je vaak de aanvraag eventueel via de mail doen, en zo toch je aanvraag indienen.
AOW
Op verzoek van de Tweede Kamer gaat het kabinet regelen dat ook AOW-ers aanspraak kunnen maken op de Tozo-regeling. Zelfstandigen met AOW-gerechtigde leeftijd kunnen binnenkort binnen de Tozo-regeling een bedrijfskrediet aanvragen tegen lage rente. De aangepaste regeling is naar verwachting eind april gereed. Lees hier meer over deze regeling.
ROM / COL
Regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zijn opgericht om de economische achterstand van een regio op te lossen. Er zijn er 7 in Nederland. Deze ROM’s verstrekken op verzoek van het kabinet een Corona-Overbruggings- Lening (COL). Lees hier meer over deze lening.
Doelgroepen voor deze lening zijn: startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers. Het gaat hierbij om bedrijven, die overwegend met extern eigen vermogen gefinancierd zijn. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn een aantal voorwaarden opgesteld. Klik op deze link voor de voorwaarden.