De 15 Miljoen regeling en de mogelijke afvallers
De regeling zoals die is gepubliceerd voor de verdeling van de 15 miljoen lijkt niet voor alle zeilschepen bereikbaar te zijn. De regeling staat nog niet ’live’ dus heel precies weten we het nog niet, maar wat ons betreft zou het natuurlijk beter zijn als iedereen met deze regeling geholpen kan worden. De aandacht van de BBZ gaat dan nu ook voornamelijk uit naar die mogelijke afvallers en we hebben daarom de volgende stappen gezet.
- Ten eerste hebben we vragen gesteld aan de ministeries. We willen weten of onze eerste analyse van de regeling klopt, dat inderdaad starters en replica’s afvallen, waarom dat zo is en of er oplossingen zijn voor deze ondernemers. De reactie wachten we af.
- Tegelijkertijd hebben we Tweede Kamerleden benaderd en die stellen ongeveer dezelfde vragen. Zo maakt ook Tjeerd de Groot van D’66 zich zorgen om de afvallers en gaat daar nu achteraan. Ook andere Kamerleden van CDA en VVD zijn geïnformeerd.
- Als er helderheid is over de afvallers zetten we in op steun uit de Kamer om een reparatie te krijgen van de regeling. Een mogelijkheid zou zijn om een hardheidsclausule op te nemen zoals die er ook is voor de ‘verkeerde’ SBI code. Dus een schip dat misschien niet aan de precieze criteria voldoet, maar wel binnen de algemene doelstelling of doelgroep valt, zou dat moeten kunnen aantonen om toch in aanmerking te kunnen komen.
- De BBZ heeft juridisch advies ingeroepen bij advocaat Ynke Ooijkaas zodat we met een goed advies kunnen komen voor de mogelijke afvallers, met een helder stappenplan.
De Staatssecretaris heeft al eerder aangegeven dat de motor-passagierschepen niet onder deze regeling vallen, we onderzoeken of er voor hun een vergelijkbare regeling kan komen.
Nagekomen bericht:
Zojuist zijn er tijdens het overleg maritiem in de Tweede Kamer over de Bruine Vloot regeling vragen gesteld door VVD en D66. De staatssecretaris lijkt geen ruimte te zien voor de afvallers: elke regeling zal helaas afvallers kennen. Een oplossing hiervoor is een case-by-case benadering maar de dienst RvO kan dat op het moment niet aan.
Komende vrijdag heeft de BBZ een gesprek met het ministerie van Economische Zaken en zullen we dit nogmaals aankaarten en onder andere onder de aandacht brengen dat er bij de SBI-codes wel case-by-case benaderingen zijn. Ook met de Kamerleden zullen we verder overleggen.