Nieuws

De Bruine Vloot heeft het zwaar

We zijn het gewend dat onze historische tjalken en klippers het IJsselmeer of de Waddenzee oversteken met grote groepen passagiers aan boord. Deze bijzondere charterschepen wordt momenteel de wind uit de zeilen genomen vanwege de coronacrisis. Het gebrek aan voldoende inkomsten kan de teloorgang van De Bruine Vloot betekenen.

Als in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw schepen als tjalken en klippers niet langer voor vrachtvaart en visserij kunnen worden ingezet, zijn het liefhebbers die het aandurven om deze historische schepen te behouden door ze als charterschepen in te zetten. Uit liefde voor de schepen en voor het varen.

In de jaren daarna wordt menig schip verbouwd tot heus comfortabel zeilschip, andere worden in hun oude glorie hersteld en zeilen rond als authentiek werkschip. Uniek in de wereld overigens, want er is geen ander land dan Nederland waar deze schepen rondvaren. Verzameld onder de naam: De Bruine Vloot, afgeleid van de bruine kleur van de zeilen. Je treft ze op de Waddenzee, het IJsselmeer en de rivieren.

Een jaar niet varen, brengt een schipper in moeilijkheden

Met name in de wintermaanden worden er kosten gemaakt voor het onderhoud en een eventuele restauratie. Dat moet in de zomermaanden worden terugverdiend als vakantiegangers met hun tassen als passagiers meevaren, en dat valt met de huidige coronamaatregelen niet mee. Overheidssteun is er wel, maar vaak niet voldoende. Bovendien hebben de eigenaren te maken met veiligheidscertificaten die ieder jaar moeten worden verlengd. Een jaar niet varen, brengt hen dan al in moeilijkheden.

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant