Zeilvracht

De kracht van wind: interview met de oprichter van Bound4blue

The Beam sprak met een van de oprichters van Bound4blue, José Miguel Bermúdez: Reders en operators kunnen hun brandstofgerelateerde kosten en emissies tot 30% verlagen dankzij een nieuw systeem van Bound4blue. Het Spaanse bedrijf levert geautomatiseerde, door de wind ondersteunde voortstuwingssystemen (ook wel wingsails genoemd) die op een breed scala aan schepen kunnen worden geïntegreerd.

Wie zijn de mensen achter Bound4blue?
Het project is opgericht door Cristina Aleixendri, David Ferrer en mij, José Miguel Bermúdez. Wij drieën zijn luchtvaartingenieurs, wat duidelijk de basis vormde van de ontwikkelde technologie. We vonden zeilen in zeilboten of jachten, maar niet in commerciële schepen. We geloofden dat we onze kennis in de luchtvaart konden toepassen om een ​​high-lift apparaat voor de scheepvaartindustrie te bouwen, aangepast aan haar eisen en wat de oplossing zou kunnen zijn voor de twee uitdagingen waarmee de scheepvaart wordt geconfronteerd: hoge brandstofkosten en emissiereductiedruk van internationale entiteiten .

We zijn door MIT geselecteerd als een van Europa’s meest veelbelovende innovators onder de 35 jaar en behoren tot de 30 slimste Europese ondernemers onder de 30 jaar door Forbes. Het ontwerp, de fabricage en de lancering van ruimte-capsules, de bouw van efficiënte windtorens of de inzet van zee-ijs-drijfboeien van geodetische kwaliteit in het noordpoolgebied zijn enkele voorbeelden die het team van Bound4blue heeft gedaan.

Het team wordt tegenwoordig gevormd door 15 mensen, die verschillende expertises combineren op verschillende gebieden van business en engineering, waaronder lucht- en ruimtevaarttechniek, scheepsarchitecten, elektronica-engineering, statistici en werktuigbouwkunde.

Hoe werken de geautomatiseerde windondersteunde voortstuwingssystemen precies?
Het vleugelzeilsysteem van Bound4blue genereert effectieve stuwkracht van windenergie en vermindert daardoor het benodigde motorvermogen, waardoor brandstof en vervuilende emissies worden bespaard. Een van de laatste gevallen waar we aan werken, is bijvoorbeeld een Handysize-schip (183 meter lang), dat op de route Busan (Zuid-Korea) – Seattle (VS) vaart. In dit geval kunnen we, door twee eenheden van 30 meter van ons systeem te installeren, meer dan 940 ton brandstof per jaar besparen, wat neerkomt op meer dan 2.900 ton CO2-besparingen per jaar, met een terugverdientijd van de investering van minder dan drie jaar. Nadat alle tests in de prototype- en pilotfase met succes zijn verricht, worden onze systemen nu geïmplementeerd op vier schepen.

De enige bron die we in het totale proces gebruiken, is windenergie, die direct wordt gebruikt om de schepen voort te stuwen zonder tussentijdse energieconversie. Uiteindelijk en vanuit conceptueel oogpunt is het hetzelfde proces dat de mensheid al duizenden jaren gebruikt, waarbij de wind wordt gebruikt om te navigeren.

Lees het gehele artikel op de bron: Clean Technica

Kijk hier voor meer info