Nieuws

Dubieus slib en granuliet in Markermeer en IJsselmeer

ENKHUIZEN – ‘Natuureiland’ Marker Wadden van Natuurmonumenten is gevuld met zeker 400 kuub granuliet met het schadelijke bindmiddel polyacrylamide, blijkt uit documenten die het televisieprogramma Zembla via de Wet Openbaarheid van Bestuur boven tafel heeft gehaald. Het is niet de enige granulietstort in het IJsselmeer en Markermeer. Vissers ergeren zich al jaren aan ‘landjepik’ voor de aanleg van ‘natuureilanden’ en windparken. Dat daarbij nu ook granuliet en gebiedsvreemd slib wordt gebruikt, tart hun voorstellingsvermogen. ,,Dit moet stoppen”, zegt Enkhuizer paling- en krabvisser Wouter Klaassen (EH 49).

Visgrondannexaties door natuurorganisaties en energiebedrijven buitelen op het grootste binnenwater over elkaar heen. Wat ooit begon met de aanleg van de Amsterdamse wijk IJburg en het natuurcompensatieproject de Hoeckelingsdam aan de Waterlandse Zeedijk, is uitgegroeid tot een waslijst grote en kleine natuurprojecten, met namen als De Kreupel (70 ha) en Trintelzand (532 ha). Volgens vissers als Wouter Klaassen (Enkhuizen) en Patrick Schilder (Volendam) waren dat tot voor kort uitstekende paailocaties voor spiering.

Ergernissen
Recente ergernis onder Markermeer-IJsselmeervissers is de brede zandige vooroever langs een deel van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen, waar decennialang palingfuiken stonden. Diezelfde brede oevers worden nu ook aangelegd bij de dijkversterkingsoperatie Uitdam-Durgerdam, waar vissers uit Hoorn tot vorig jaar mooie besommingen haalden. Daar blijft het niet bij. Er zijn ook plannen voor ‘natuur- en energie-eilanden’ aan de zuidkant van de Afsluitdijk, op uitstekende visgronden van vissers uit Den Oever en Makkum. Iets verderop wordt daar nu ook een enorm windpark uit de grond gestampt.

Rekenfout
Het grootste landproject tot op heden in het IJsselmeer/Markermeer is Marker Wadden. Uit WOB-documenten blijkt dat Marker Wadden onder meer is opgebouwd met 400 kuub granuliet met het kankerverwekkende polyacrylamide en met gebiedsvreemd slib. Datzelfde granuliet blijkt door Boskalis onder meer toegepast voor de aanleg van windpark Westermeerwind (100.000 ton) en voor een luwtedam (50.000 ton) nabij de Rotterdamse Hoek boven Urk.

De Zembla-redactie, die met Burgercollectief Dreumel dikke stapels WOB-documenten in handen kreeg, maakte op 30 september bekend dat Rijkswaterstaat een ernstige rekenfout heeft begaan bij de risicoberekening van granuliet voor onderwaterleven. Het daadwerkelijke risico blijkt volgens Zembla duizend keer hoger te liggen dan door Rijkswaterstaat berekend en ligt 2,28 mg acrylamide per liter hoger dan voor vissen als veilig wordt gehanteerd.

Lees het gehele artikel op de bron: Visserijnieuws

Of lees het Premium artikel in het NHD: Discussie over granuliet in grond bij Marker Wadden, Natuurmonumenten: ’We hebben alleen een beetje als test gebruikt’