Nieuws

Ecologen: Fonteinkruid maaien heeft geen zin

Fonteinkruid bestrijden? Dat heeft helemaal geen zin, dat is vechten tegen de natuur. De plant die woekert in de Randmeren, het IJmeer en het Markermeer is juist nuttig. Je zult er mee moeten leren leven. Dat stellen twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam in het jongste nummer van IJsselmeerberichten.

Voor watersporters is het een plaag in de zomer. Het taaie fonteinkruid wikkelt zich om de schroef met alle risico’s van dien. Zelfs de reddingsbrigade heeft vaak problemen. Alleen in de vaargeul en op de diepste plekken in het Gooimeer – de zandwinputten ten noorden van Naarden – kan nog vrij gevaren worden. Twee keer per jaar verdienen vissers een boterham aan het maaien van de waterplanten. Maar of dat een goed idee is?

Nee, zeggen dr. Harm van der Geest en dr. Arie Vonk, beiden ’bentisch ecoloog’, specialisten op het gebied van de waterbodem en alles wat daarmee te maken heeft. Ze doen al jaren onderzoek naar de gezondheid van de grote meren.

Troebel
Tientallen jaren was het Markermeer een troebele plas waarin weinig leven te vinden was. Eigenlijk alleen maar algen. De waterbodem speelt een belangrijke rol in de ecologie, zeggen de beide onderzoekers. Daar krioelt het leven dat de vissen eten, die op hun beurt de vogels tot voedsel dienen. Door het fonteinkruid wordt het water weer helder en kunnen kleine beestjes als slakken en kreeftachtigen gedijen in een gezonde leefomgeving.

Het idee dat kranswieren als bodembedekkers uiteindelijk het fonteinkruid zullen verdringen is onzin, zeggen de beide wetenschappers. Beide planten groeien naast elkaar. Maaien is een kansloze missie stellen de geleerden. Je haalt tonnen voedsel uit het water en de plant groeit even hard weer aan.

Kunstmest
En eigenlijk hebben we het aan onszelf te danken. Tot de jaren zeventig is de slibbodem van het IJmeer en Markermeer zwaar belast door fosfaat uit kunstmest en dat zit nog volop in de bodem. En daar groeit het fonteinkruid op. Omarm die waterplant, stellen de beide ecologen. Bouw er een economie omheen zoals ze dat in de Everglades in Florida doen. Hou de havens en de vaargeulen bevaarbaar en laat de natuur zijn gang gaan is de boodschap.

Lees het gehele artikel op de bron: Goot en Eemlander