Een op de tien rondhouten afgekeurd
Bij een op de tien schepen van de bruine vloot is het goed mis met de rondhouten. Er zit houtrot in of te diepe windscheuren. Ze moeten onmiddellijk vervangen worden.
Dit is gebleken uit de controle van de bruine vloot door de Inspectie Leefomgeving en Transport, ILT. Zonder deze extra controle van de inspectiedienst hadden deze schepen gewoon kunnen uitvaren. Ze beschikken over geldige certificaten die nodig zijn om te mogen varen.
De ILT is bezig met een grote controle van alle schepen van de bruine vloot. Naar aanleiding van de twee dodelijke ongelukken in 2022 en het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is besloten voor het nieuwe seizoen alle schepen te controleren en te kijken of ze aan de eisen voldoen.
1 op de 10
Er zijn nu ruim 100 schepen gecontroleerd. Het beeld dat naar voren komt, is niet positief. “We zijn echt geschrokken”, zegt Lex Borst. Hij is de projectleider van de keuringen bij de ILT.
Bij ongeveer een op de tien gecontroleerde schepen zijn rondhouten, dat zijn bijvoorbeeld masten en gieken, afgekeurd. “Dat zijn er in totaal al meer dan 20. Die zijn niet meer te gebruiken. Er zit bijvoorbeeld houtrot in of zulke diepe windscheuren dat ze niet sterk genoeg zijn.”
Ze hadden al verwacht dingen aan te treffen toen ze begonnen met de controle. “Maar niet in deze aantallen”, zegt Borst. “We treffen best veel zaken aan die hersteld moeten worden. Het meeste is relatief makkelijk. Maar die rondhouten, dat neemt tijd.”
Kennis
Het is voor de inspectie ook de vraag hoe het mogelijk is dat ze deze mankementen toch aantreffen bij schepen met geldige certificaten. Borst: “Het is voor mij als leek ook wel de vraag hoe je soms in de termijn van een jaar dit aantreft.”
Alle gegevens worden nu verzameld en als de controles klaar zijn geanalyseerd. “We gaan kijken wat we daarvan kunnen leren. Moet je misschien de frequentie van controles en de certificeringen aanpassen?”
De vraag rijst ook of er bij de inspectiedienst nog wel genoeg kennis aanwezig is voor goede controles. Sinds 15 jaar wordt dat gedaan door particuliere bureaus.
“We hebben die kennis wel maar die is wel minder dan de particuliere bedrijven. Door de samenwerking die we nu hebben bij de controle van de 235 schepen, merken we dat de kennis aan onze kant weer groter wordt.”
Het doel was om voor 1 april alle 235 schepen van de bruine vloot te controleren. Dat lukt niet, zegt Borst. De deadline is nu gezet op 15 april.
Lees het hele artikel op de website van Omrop Fryslân.