Zeilvracht

Een zeilend vrachtschip voor het Caribisch gebied

Op Martinique ontwikkelen zich plannen voor de bouw van een zeilend vrachtschip. De ondernemer, schipper, voormalig landmeter Daniel Ecalard, startte zo’n tien jaar geleden met de SeaFret Caribbean Company het ambitieuze project “Cargo Voile” voor het vervoer van vracht per zeil. Het bedrijf wilde een schip van 35 meter lang bouwen met een capaciteit van ongeveer honderd ton dat met behulp van hernieuwbare energiebronnen om vracht te varen van de Maagdeneilanden in het noorden naar de Grenadines in het zuiden.

Een project dat ze helaas opzij moest zetten wegens geldgebrek, maar waar nu nieuw leven is gekomen. Het idee kwam van het charteren met pleziervaartuigen. “Tijdens deze reizen zag ik dat er veel vragen waren om pakketten voor hotels en bedrijven te vervoeren. Aangezien we regelmatig kwamen, werd het een beetje een automatisme, er was veel vraag naar. We zagen daarom dat er een dienst moest worden ontwikkeld en het idee ontstond om grotere volumes te vervoeren”, legt Daniel Ecalard uit.

SeaFret begon zo’n tien jaar geleden en heeft zijn project behoorlijk ver doorgedreven. Uiteraard wordt er al vracht gevaren, maar “met enigszins verouderde boten”, vooral op de voormalige Britse eilanden, waarvan vele niet voldoen aan de internationale normen, legt de ondernemer uit. “Het zijn vaak oude boten met vervuilende motoren van de oude generatie.”

Multifunctioneel
Om de mogelijkheden van het schip uit te breiden, worden ook andere toepassingen bedacht, zoals wetenschappelijke missies met dit schip, walvissen observeren, of koralen. Het vrachtschip zou ook kunnen dienen als ondersteuning voor het opruimen van vervuiling. Een kraan is ontworpen om oude wrakken (enkele honderden alleen in Maritinique) in mangrovegebieden op te tillen en af te voeren. En daarnaast kan het schip ook deelnemen aan reddingsmissies.

Om aan al deze toepassingen te voldoen ontwierp de scheepsarchitect François Lucas een aluminium schip van 35 meter lang en 9 meter breed, met een diepgang van niet meer dan 2,60 meter om toegang te krijgen tot de verschillende havens en dokken in de regio. “We zitten een beetje tussen de bestelwagen en de 38 ton levering”. Het stuurhuis is naar voren geplaatst met een groot platform en een ruim aan de achterzijde voor containers (tot twee 20 voet), voertuigen (6), overmaatse goederen (zwembad, ingebouwde elementen) of pallets. Bemand door drie of vier bemanningsleden is het uitgerust met een hydraulische kraan van 40 ton en een laadruim aan de achterzijde. In totaal kan het 100 ton vervoeren.

Lees het gehele artikel op de bron: Mer et Marine

Bekijk hier meer over het ontwerp van de Seafret 35