Een zeilende lijndienst tussen Amsterdam en de Wadden?
Dennis Stroombergen (46) wil een zeilende lijndienst opzetten tussen Amsterdam en de Wadden. ‘Ik geloof dat ik bedrijven kan overtuigen hun vracht schoon te vervoeren.’
Het is maandagochtend, een paar graden boven nul. Dennis Stroombergen staat achter het roer van zijn zeilschip, een 20 meter lange Zeeuwse klipper. Vier bemanningsleden verwerken als goed geoliede machine de opdrachten die Stroombergen op ze afvuurt. Tien minuten later zijn twee enorme zeilen gehesen. Het schip heeft de wind in de rug en vaart met 6 knopen (ongeveer 11 km/u) over het heldere water van het IJsselmeer.
Dit is wat anders dan met een optimistje over de Sloterplas varen. Het schip van Stroombergen weegt 70 ton, heeft hoge masten met grote zeilen die veel wind vangen. “Het schip reageert traag, doet niet meteen wat je wil. Daar moet je rekening mee houden.”
Wanneer de wind iets gaat liggen, heeft de bemanning tijd voor een bak koffie. Stroombergen blijft als kapitein achter het roer staan, de omgeving scannend. Over het IJsselmeer vaart slechts één ander schip. “Bizar. Het is hier altijd zo verlaten, zelfs op dagen met veel zon en weinig wind. Een boot of schip is een hebbedingetje geworden.”
Mooie boodschap
Niet voor Stroombergen. Hij wil met zijn bedrijf Zuivervaren de eerste zijn die een zeilende lijndienst opzet binnen Nederland. Met vracht vanuit Amsterdam over het IJsselmeer naar de Waddeneilanden, en terug. Een volledig CO2-neutraal transport van goederen.
Stroombergen verkeert met Zuivervaren niet in de illusie een deel van het vrachtverkeer te kunnen vervangen. Het gaat vooral om de boodschap. Hij wil mensen en bedrijven ervan bewust maken dat we spullen vervoeren zonder na te denken over hoe slecht dat is voor het milieu. En dat er schone alternatieven zijn.
Toch is Stroombergen geen zeilende predikant die alleen een mooie boodschap verkondigt. Er moet ook geld worden verdiend. Hij werkt nu 28 uur in de week als projectmanager voor een duurzaam bedrijf, maar wil uiteindelijk zijn werk maken van het zeilend vrachtvervoer.
In het ruim past ongeveer 15 kubieke meter vracht. Verder is er een kleine keuken met voorraadkast en gasstel en een schippershut met meer bewegingsruimte. Er hangen olielampen uit de tijd dat zeeverkenners met het in 1892 gebouwde schip de Noordzee overvoeren. Stroombergen: “Mannen op leeftijd komen telkens naar me toe om te vertellen dat ze ooit op dit schip hebben gevaren.”
Nu is het zaak vrachtcontracten te sluiten zodat Stroombergen op vaste basis naar de Waddeneilanden en terug kan varen. Hij mikt op duurzaam geproduceerde goederen waar een eerlijke prijs voor is betaald. Daar ontbreekt vaak nog één schakel: schoon transport. Hij vervoert bijvoorbeeld chocolade, rum, koffie en olijfolie die Tres Hombres met een zeilschip van Afrika naar Amsterdam vervoert. Stroombergen transporteert die verder binnen Nederland.
Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: Parool via blendle (€ 0,59)