Nieuws

Een ‘zonneweide’ in het IJsselmeer is effectiever dan vijf windparken

Een ‘zonneweide’ in het IJsselmeer kan meer stroom opwekken dan de vijf enorme windparken die de komende tien jaar gebouwd gaan worden in de Noordzee. Als Nederland snel kolencentrales moet sluiten vanwege de CO2-uitstoot, dan levert zo’n drijvend zonnepanelenpark wellicht bijna net zo snel de vervangende groene stroom.

Zonnepanelen liggen op daken en steeds vaker ook op land, in grote zonneweides. Maar ze kunnen ook drijvende parken vormen op het water. China bewijst dat al met enorme ‘zonnemeren’ en ook in Nederland zijn al een paar voorbeelden van drijvende panelen.

Geïnspireerd door die grootschalige Chinese voorbeelden, is Vincent Dekker in de Trouw eens gaan rekenen wat een stuk IJsselmeer aan stroom zou kunnen produceren. Dat blijkt enorm te zijn.

Hij gaat rekenen aan het plan om één zesde deel van het IJSselmeer vol te leggen met zonnepanelen. Daarna komt hij op een opbrengst van 18,6 TerraWattuur (TWh). Het Gemini park ten noorden van Schiermonnikoog moet jaarlijks 2,6 TWh gaan leveren.

Volgens Dekker is een drijvend zonnepark betrekkelijk snel te realiseren. En wellicht goedkoper dan die windparken, die zeer kostbare verbindingen over tientallen kilometers naar land nodig hebben. Bovendien zou het water onder het park een oase van rust voor vissen kunnen zijn, een kraamkamer. Angst voor horizonvervuiling, zoals bij windmolens, is niet nodig.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

Foto: In China en Japan zijn al diverse grote drijvende zonneparken in gebruik. © Sungrow