’Eigenaren van schepen bruine vloot zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid’
Als het aan havensteden als Harlingen en Enkhuizen ligt, wordt een openbaar register aangelegd, waaruit blijkt dat charterschepen van de bruine vloot voldoende gekeurd zijn. “Eigenaren van schepen van de bruine vloot zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid’: een havenmeester is ’ogen en oren’, maar is niet bevoegd om te controleren”.
Harlingen en Enkhuizen, waar de meeste historische vaartuigen hun thuishaven hebben, kondigden aan te willen onderzoeken of ligplaatsvergunningen gekoppeld kunnen worden aan de wettelijk vereiste veiligheidscertificaten. In de praktijk betekent dit dat alleen goedgekeurde schepen een ligplaats in de haven krijgen. De twee havensteden willen samen optrekken met andere Noord-Hollandse en Friese gemeenten waar charterschepen liggen. Natuurlijk is iedereen het ermee eens dat veiligheid boven alles gaat, maar de naleving van de regels kan lastig zijn, zo blijkt ook in Monnickendam en Volendam.
Keuringen
In Monnickendam ligt een aanzienlijke bruine vloot met onder meer tjalken, klippers en aken in de haven. „Ze zijn hier nu toevallig net vier, vijf boten aan het keuren”, vertelt havenmeester Frans Voorderhake. Overigens heeft de keuring van deze dinsdag niets te maken met het ongeval bij Terschelling. Het blijkt namelijk dat een voor de beroepsvaart vereist certificaat van onderzoek bestaat uit meerdere modules. Deze hebben allemaal andere looptijden, variërend van tweeënhalf jaar en drie jaar tot vijf jaar. Op willekeurige momenten vinden keuringen plaats.
Voorderhake heeft rotsvast vertrouwen in de uitkomst van de keuringen in Monnickendam, waar de bruine vloot toch al goed aangeschreven staat. „Alle schepen die hier liggen zijn gecertificeerd”, verklaart de havenmeester.
Voor chartervaartuigen uit andere IJsselmeergemeenten die Monnickendam aandoen is het lastiger om te controleren. „Ze bellen of er plaats in onze haven en dan leggen ze aan. Wij gaan ervan uit dat de veiligheid in orde is, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor zo’n boot. Dat ligt bij de eigenaar. We zijn bovendien niet bevoegd om een controle uit te voeren. Dat moet van de gemeente uitgaan en dat zou dan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, red.) moeten worden vastgelegd.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees