‘Enkhuizen heeft het’: over een schonere vrachtvaart
Negentig procent van alles wat we kopen, bereikt ons per schip. Tegelijkertijd is de scheepvaart is één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld. We lijken wel ’zeeblind’, stelt klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom. ’Hoe groter de containerschepen, hoe minder wij over ze weten.’
Die zeeblindheid staat centraal bij een thema-avond in de Drom op 26 februari, georganiseerd door Cinema Enkhuizen in samenwerking met de Enkhuizer Zeevaartschool. De hoofdvraag luidt: zoals het nu gaat, kunnen we zo door? „Het antwoord is natuurlijk nee”, aldus directeur van de Zeevaartschool Cosmo Wassenaar. „We zijn, net als de International Maritime Organization, overtuigd dat het anders moet.
De thema-avond begint met de vertoning van de film ’Seablind, the price of shipping our stuff’. ’Met Seablind zoeken we voor, tijdens en na de screenings naar structurele oplossingen. Uiteindelijk is de film een remedie tegen onze zeeblindheid’, meldt Cinema Enkhuizen.
Daarna zullen Wassenaar en oud-leerling Jorne Langelaan vertellen over innovaties in de scheepsvaart en de mogelijkheden die de wind biedt bij de reductie van CO2-uitstoot. „Er zijn bijvoorbeeld al apparaten die het brandstofgebruik en de uitstoot kunnen beperken. En die leveren de bedrijven ook iets op. Vergelijk het met een zonnepaneel op je huis”, aldus de directeur.
Langelaan richtte met twee anderen in 2007 Fairtransport op, en ging ouderwets vracht vervoeren alleen op zeil. Ook startte hij in 2018 EcoClipper, een Nederlandse rederij om transport en reizen per zeilschip grootschalig mogelijk te maken.
Bron: Papieren NHD van dinsdag 18 februari
Kijk hier voor meer info en reserveren
Afbeelding: plan voor de Eco-Clipper