Erepenning van Verdienste voor Wouter van Dusseldorp
Het kleine comité van de Enkhuizer Zeevaartschool dat jaarlijks bepaalt wie de Erepenning van Verdienste krijgt uitgereikt, was er na het plotselinge overlijden van Wouter snel uit: Van Dusseldorp zou in 2024 de penning krijgen.
Die werd dus postuum uitgereikt, aan Sefanja Nods, de partner van Wouter van Dusseldorp. Zij kreeg hem uit handen van Klaas Gaastra, die de penning vorig jaar ontving. Klaas kende Sefanja al: een dag eerder was hij, gelauwerd Kaap Hoornvaarder en collega-docent van Wouter, als genodigde aanwezig bij een door Sefanja ontworpen en gebrandschilderd, acht meter hoog kerkraam in de Hoornse Oosterkerk, getiteld ‘De Reis naar Kaap Hoorn.’ In dat raam wordt de reis verbeeld die Schouten en Lemaire in 1615 begonnen, om via de zuidpunt van Patagonië naar de Oost te vinden. Bovenin het raam eindigt de reis bij het beroemde Kaap Hoornmonument, door Van Dusseldorp zelf ooit zeilend bezocht.
Uitdagende leefstijl
De uitreiking volgde op een bijdrage van Raad van Toezichtlid Matthijs Wever, familielid van EZS-oprichter Henk Wever. Wever ging in zijn toespraak kritisch in op de arbeidsmarktsituatie in de zeevaart. Door de druk op het verlagen van personeelskosten dalen de studentenaantallen aan andere zeevaartscholen al jaren. De wens om het manoeuvreren en de navigatie met behulp van veel elektronische hulpmiddelen steeds verder te versimpelen versterkt volgens Wever de negatieve spiraal. Studenten die hun opleiding wel afmaken, doen dat bovendien met meer theoretische kennis dan praktijkervaring. Wever stelde dat die neergang te wijten is aan het gebrek aan uitdaging in het werk, en dat de zeezeilvaart voor veel jongeren een heel geschikt alternatief kan zijn. Op de EZS wordt nog altijd astronavigatie onderwezen, en traditionele navigatie met kaart en kompas, naast het werken met moderne elektronica. De nieuwste ontwikkelingen worden niet geschuwd, maar altijd voorzien van een back-up die ook nog werkt als internet en elektronica uitvallen. Wever stelde dat ‘er bij jongeren een sterke behoefte is aan het meester zijn over je eigen lot, en zelfstandige keuzes te maken, die eerder leiden tot een uitdagende leefstijl in samenspel met de elementen, dan tot het gemak van de voortstuwing met fossiele brandstoffen.’
Foto bovenaan: De gediplomeerden krijgen na ondertekening hun diploma.
Van de hand van Sefanja Nods is een groot aantal geschilderde voorstudies voor het kerkraam, samen met het kerkraam tot 17 juni te bezichtigen in de Oosterkerk in Hoorn. Een uitgebreider bericht hierover staat in de Scheepspost.
Meer informatie is te vinden op de website van Sefanja Nods.