Nieuws

Financieringsfonds voor geteisterde charters

De bruine vloot, het varend erfgoed, heeft het heel erg zwaar. Een op te zetten financieringsfonds geeft lucht. Maar er is ook toekomstperspectief. Want juist door de coronapandemie en het wegvallen van toerisme groeit het besef hoe uniek de vloot van meer dan 400 traditionele schepen eigenlijk is, benadrukte Sicko Heldoorn, voorzitter van de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ donderdag tijdens een symposium in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen over de toekomst van de Bruine Vloot.

Enkhuizen, andere Zuiderzeegemeenten en de BBZ hielden het symposium voor bestuurders, schippers, de toeristische tak en andere organisaties. Met filmpjes, uitspraken van burgemeesters en schippers, een panel en korte interviews kwam het beeld naar voren van het belang van de chartervaart als inkomstenbron. Niet alleen voor de schippers, ook voor toeleveranciers als zeilmakers, horeca, havens en musea.

Drie tot zes miljoen euro geven gasten in een gemeente als Terschelling aan de wal uit. Diezelfde gemeente loopt 215.000 euro aan havengeld en toeristenbelasting mis.

Op de Unesco Werelderfgoedlijst?

Maar steun is hard nodig, want bedrijven vallen om. Het water staat aan de lippen en als een schip eenmaal zijn certificaat verliest gaat het verloren voor Nederland. De toegezegde vijftien miljoen euro overheidssteun doet goed, maar er wordt te lang op gewacht. En eigenlijk zou het vijftig miljoen moeten zijn. Geld, steun, maar ook samenwerking bieden de oplossing, zo blijkt tijdens een onderzoek tijdens het symposium. Samenwerking met overheden, maar ook op toeristisch gebied en, bijvoorbeeld, het initiatief om de vloot op de Unesco werelderfgoedlijst te krijgen. Kortom: een roep om erkenning.

Ook wordt gekeken naar een alternatief financieringsfonds. Want, zo blijkt, veel schepen zijn te commercieel voor culturele fondsen en niet commercieel genoeg voor banken. Die kloof is groot, aldus Rob van Hilten van BMC Consultancy. ,,Banken kijken heel anders tegen dit soort bedrijven aan qua zekerheid.’’ Naast crowdfundacties van schippers moet er een investeringsfonds komen, dat schippers steunt in het streven naar duurzaamheid. Zodat ze in een gezonde markt kunnen overleven met een rendabele exploitatie van hun schip. ,,Geld is altijd een probleem’’ aldus schipper Jaap Gomes eufemistisch. De eerste donatie van 4000 euro werd tijdens het symposium toegezegd.

,,De bruine vloot heeft veerkracht, het zijn taaie jongens. Vertrouwen in de toekomst is er, als we weer mogen varen’’, aldus een schipper. Heldoorn: ,,We moeten weer aan de slag met gasten.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium, alleen voor abonnees