Nieuws

Fonteinkruid van kostenpost naar grondstof

Fonteinkruid is op dit moment nog een kostenpost voor gemeenten, maar het kan straks dienen als grondstof waarmee geld is te verdienen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Hoorn is uitgevoerd. Al eerder werd onderzoek gedaan naar het nuttig gebruik van het maaisel uit het IJsselmeer, op initiatief van de Stichting Waterfront Hoorn.

De resultaten daarvan zijn meegenomen in het nieuwe onderzoek, dat door de gemeente is gedaan op initiatief van ondernemer Mark Entius, die er in geïnteresseerd was of fonteinkruid de basis kon zijn voor diervoeders.

Daarover is de conclusie van de onderzoekers Nora Helal, Paula Metselaar en Guy Frankel, van de Universiteit van Amsterdam zonneklaar: dat kan niet. De plant bevat te veel ijzer om aan dieren te voeren. ’Nadeel’ van de plant is ook dat deze bij het aan land brengen voor 90 procent uit water bestaat en er dus weinig grondstof overblijft als het eenmaal is gedroogd.

De onderzoekers kwamen erachter dat de plant al wordt gebruikt door het Grondstof Collectief Almere, dat er papier, meubels, walbeschoeiing en bakjes van maakt om hapjes in te serveren. Ook lijkt het spul heel geschikt om te dienen als ’vloerbedekking’ in stallen, in plaats van stro of zaagsel, waar het mogelijk ook een antibacteriële werking kan hebben.

Een provinciale proefboerderij die in Alkmaar wordt gebouwd, Green Capital Farm geheten, zou fonteinkruid kunnen gebruiken om mineralen uit te halen, die bijvoorbeeld als vervanging van strooizout op wegen zouden kunnen dienen.

Volgens wethouder Ben Tap zullen al deze opties de komende maanden worden bekeken en wordt onderzocht in hoeverre Hoorn kan samenwerken met de initiatieven in Alkmaar en Almere. ,,Het onderzoeksrapport belandt dus zeker niet in een la.’’

Bron: NHD voor abonnees

Foto: Vissersfamilie Last maait fonteinkruid in Markermeer, foto Benno Ellerbroek