Garnalenvisserij Waddenzee verboden tot eind dit jaar
De garnalenvisserij in de Waddenzee is met onmiddellijke ingang gesloten. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de Nederlandse Vissersbond en VisNed schriftelijk laten weten.
De dit jaar vergunde 86.781 visuren in het Natura 2000-gebied zijn overschreden, met als gevolg dat de garnalenvisserij in dit gebied tot en met 31 december aanstaande is verboden. Eerder werd al de sluiting van de Vlakte van de Raan bekendgemaakt. Toen waren er al twijfels of de garnalenvloot tot het einde van het jaar kon doorvissen in de Waddenzee. Op overtreding van het verbod staan sancties. De Wadgarnalenvloot met uitsluitend een GK-vergunning ligt nu gedwongen voor de kant. Zij die ook een GV-vergunning hebben, kunnen de Noordzee op om boven de eilanden op garnalen te vissen.
Natura 2000
De garnalenvisserij heeft plaats langs de hele Nederlandse, Duitse en Deense westkust. Een deel van deze visserij gebeurt binnen Natura 2000-gebieden. Daar is de garnalenvisserij gereguleerd onder de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze gebieden zijn de Noordzeekustzone, Vlakte van de Raan, Voordelta, Waddenzee, Westerschelde en Oosterschelde.
Voor de andere Natura 2000-gebieden was het al langer spannend of garnalenvissers het jaar uit kunnen vissen, omdat het benuttingspercentage voor alle gebieden al hoog was. Voor de Westerschelde was de benutting op 28 oktober 87%, voor de Noordzeekustzone 92%, de Voordelta 72% en de Waddenzee 87%. In alle Natura 2000-gebieden mogen garnalenvissers in totaal 233.754 uur vissen, waarvan 118.902 uur in de Noordzeekustzone en 86.781 uur in de Waddenzee.
Goede besommingen
Het benuttingspercentage loopt momenteel snel op. De garnalenvissers profiteren vooral van het mooie weer. Er zijn tot nu toe weinig tot geen herfststormen geweest. Vissers melden wel dat de vangsten afnemen, maar tegen een gemiddelde contractprijs van 7,25 euro per kilo vorige week, wist een aantal garnalenvissers desondanks nog tot besommingen van rond de 17.000 euro te komen.
Lees over dit onderwerp in de artikelen van Bram Pronk in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Foto: MSC.