Zeilvracht

Het vrachtschip van de toekomst, van hout

De klimaatimpact van de scheepvaart is groot en groeit, maar een team in Costa Rica maakt plaats voor een schone scheepvaartrevolutie met een vrachtschip van hout. Op een kleine, rustieke scheepswerf aan de Pacifische kust van Costa Rica bouwt een klein team naar eigen zeggen ’s werelds grootste zeegaande schone vrachtschip. Jocelyn Timperley schrijft erover in een artikel op BBC.com

Ceiba is het eerste schip dat wordt gebouwd door Sail Cargo, een bedrijf dat probeert te bewijzen dat CO2vrij transport mogelijk en commercieel haalbaar is. Ceiba is grotendeels gemaakt van hout en combineert zowel zeer oude als zeer nieuwe technologie: zeilmasten staan ​​naast zonnepanelen, een uniek ontworpen elektrische motor en batterijen. Eenmaal op het water zal ze in staat zijn om oceanen over te steken zonder het gebruik van fossiele brandstoffen.

“Wat Ceiba onderscheidt, is het feit dat ze een van de grootste elektrische scheepsmotoren in haar soort ter wereld zal hebben”, vertelt Danielle Doggett, algemeen directeur en medeoprichter van Sail Cargo, terwijl we schuilen voor de hete zon. onder haar boomhutkantoor op de scheepswerf. Het systeem heeft ook de middelen om energie op te vangen van onderwaterschroeven en van zonne-energie, zodat elektriciteit beschikbaar is voor de motor wanneer dat nodig is. “Echt, de enige beperkingen voor hoe lang ze op zee kan blijven, zijn water en voedsel aan boord voor de bemanning.”

Op dit moment lijkt Ceiba enigszins op de ribbenkast van een gigantische walvis. Eind oktober 2020 is er al bijna twee jaar gebouwd. Ondanks enkele vertragingen als gevolg van de wereldwijde pandemie, hoopt het team haar tegen het einde van 2021 op het water te krijgen en tegen 2022 te opereren, wanneer ze begint met het vervoeren van vracht tussen Costa Rica en Canada.

Met het romp- en zeilontwerp gebaseerd op een handelsschoener die in 1906 op de Åland-eilanden, Finland, werd gebouwd, zal Ceiba vanaf de horizon het uiterlijk hebben van een klassiek schip uit de vorige eeuwwisseling, toen de laatste commerciële zeilschepen zijn gemaakt. “Ze vertegenwoordigden het hoogtepunt van de werkende zeiltechnologie, voordat fossiele brandstof binnenkwam en ze bij de enkels afsneed”, zegt Doggett. Sail Cargo is ook van plan om het gebruik van modernere zeiltechnologieën te verkennen, voegt ze eraan toe, zoals die wordt gebruikt in jachten, in toekomstige boten.

Lees het gehele artikel op de bron: BBC

Voor meer info kijk je hier