Het Waddenfonds heeft nog 6 jaar en 150 miljoen voor biodiversiteit en groene waterstof
Het Waddenfonds loopt nog zes jaar. Er zit nog 150 miljoen euro in de pot en dat moet naar biodiversiteit en groene waterstof
450 miljoen euro is vergeven, nog 150 miljoen te gaan. Met nog zes jaar te gaan wil het Waddenfonds extra inzetten op biodiversiteit en groene waterstof, en minder op bewustwording.
Na veertien jaar staat het Waddenfonds aan de vooravond van zijn laatste periode. In 2027 moeten de laatste euro’s van de compensatiepot voor gaswinning onder de Waddenzee zijn uitgegeven.
Deze maand stelde het bestuur definitief de koers vast voor die laatste zes jaar. Met nieuwe speerpunten en dus ook doelstellingen die minder aandacht krijgen.
,,Het is niet zo dat we het wiel opnieuw uitvinden”, zegt directeur Gerben Huisman. ,,Maar we hebben wel gekeken hoe we accenten kunnen verzetten”. De vier hoofddoelen blijven gelijk (zie kader), de invulling daarvan verandert wat.
Biodiversiteit tot voor kort ‘niet zo in’
Zo is biodiversiteit nieuw als specifiek speerpunt, wat betekent dat meer projecten kunnen worden gesteund op dit vlak. Het onderwerp was pakweg vijf jaar geleden ,,nog niet zo in”, zoals Huisman het noemt. Inmiddels is dat wel anders. De gedachte is dat onder meer vogels beter gedijen bij een meer diverse natuur op de eilanden, in de Waddenhavens en in omringende landbouwgebieden.
Wel staat voorop dat het om nieuwe initiatieven moet gaan. ,,Het creëren van een kruidenrijk grasland is bijvoorbeeld proven technology ”, zegt Huisman. Dat zal op zichzelf dus niet zo snel worden gesteund. ,,Maar als op dat gebied een nieuw project ontstaat, kan er wél meer mogelijk zijn”.
Hetzelfde geldt voor groene waterstof, waarbij het Waddenfonds vooral de industrie in de Waddenhavens een zetje richting vergroening hoopt te geven. ,,Qua uitstoot en viezigheid zou dat een eind schelen. Maar er is wel infrastructuur voor nodig: hoe kunnen we de mogelijkheden van groene waterstof hier benutten? Daarin zien we een rol voor het Waddenfonds.”
Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees
Foto: Waddenfonds