Zeilvracht

Het zeilschip opnieuw uitgevonden

Vanaf 2024 wil Wallenius Marine auto’s per zeilschip over de oceaan vervoeren. Samen met het Zweedse KTH Royal Institute of Technology en met gebruik van de kennis en sleeptank van de maritieme wetenschappers van SSPA, ontwikkelt het bedrijf de Wind Powered Car Carrier (WPCC). Moderne rekenkracht krijgt een belangrijke rol bij het opnieuw ontwikkelen van zeilende vrachtschepen.

Het uiterlijk van het windaangedreven RoRo schip is radicaal anders dan traditionele zeilschepen. De ingewikkelde tuigages, met soms meer dan twintig zeilen op meerdere masten die worden bediend met honderden lijnen, zijn op de WPCC niet te vinden. De ontwerpen voor het schip tonen vier vleugelzeilen, gemaakt van een combinatie van metaal en kunststof, die achter elkaar op een volumineuze, gladde romp staan. De vleugels worden niet door touwen, maar machinaal bediend vanuit de brug.

De bedoeling is wel dat het een echt zeilschip wordt, waarbij de diepte van het profiel in de vleugelzeilen kan worden aangepast aan de windrichting en snelheid. De romp is ontworpen om met zijn vorm bij te dragen aan het genereren van stuwkracht uit de wind. Langs het gladde bovendek blaast de wind ongehinderd naar de zeilen.

De ellipsvorm van de boorden genereert lift in de windrichting bij koersen aan de wind. Daarbij is het de bedoeling dat onderweg op zee de motoren voor de voortstuwing echt uit gaan: dit wordt niet een motorschip met windondersteuning maar een heus zeilschip. Trafikverket, de Zweedse transport autoriteit, financiert de ontwikkeling van het zeilende transportschip met 27 miljoen Zweedse kronen (2,75 miljoen euro).

Lees het zeer uitgebreide artikel van Hans Buitelaar op de bron: Maritiem Nederland

Illustration: Mannerfelt Design Team AB