Nieuws

IJsselmeervissers beleven gouden tijden aan paling

Afgelopen weekend zwommen actievoersters het IJsselmeer over om aandacht te vragen voor de slechte palingstand. ’Power to the paling’. Die paling is volgens wetenschappers en vissers al uit het dal aan het klimmen.

De VD64 haalt op drie kwartier varen van Volendam de fuiken op. Dikke palingen, veel minder van die duntjes zoals vorig jaar. Al noteerden de vissers 2020 ook als een best palingjaar. ,,Het is een pracht, het gaat goed met de paling’’, zegt Patrick Schilder die samen met zijn broers Jack en Gerrie op de IJsselmeerkotter vist.

,,We vangen paling op plekken waar we vroeger niks vingen. Tweeduizend pond in de week is geen probleem op dit moment. En de kwaliteit is ook goed.’’ Over de actie van de zwemsters zegt hij schamperend: ,,Zijn die niet opgegeten door de paling dan, want die lusten alles.’’

Palingvangsten zoals in de jaren zeventig zijn niet meer aan de orde, er is minder paling in IJsselmeer en Markermeer dat veel minder voedsel kent. Bovendien vonden de uittrekkende volwassen schieralen in het najaar vaak de dood in de gemalen. De glasaal (jonge paling die is geboren in de Sargassozee waar de aal paait) kwam ook steeds meer hindernissen tegen van gemalen, sluizen en stuwen.

Vispassages
Maar de laatste jaren is de intrek van glasaal toegenomen. Er zijn vangstverboden voor glasaal langs de Europese kusten (die gingen illegaal voor duizenden guldens naar het verre oosten). Er worden hindernissen weggenomen door vispassages te plaatsen zodat de aaltjes van zout naar zoet kunnen trekken. Daarnaast zetten vissers de geslachtsrijpe schieraal die naar de paaigebieden trekt met bakken vol over de dijk. Die ’uittrek’ van schieraal zou met een factor 7 zijn toegenomen sinds 2008 en al rond het niveau van de jaren zeventig zitten.

IJsselmeervisser Patrick Schilder heeft geen goed woord over voor het aangelegde natuurgebied de Marker Wadden. ,,Dat zou een paaigebied voor de vis worden. Nou wij vangen in die buurt echt helemaal niks. Het is een aanfluiting. Dan krijgen we ook steeds meer windmolens in het IJsselmeer. Denk je dat dat soms goed is voor de palingstand? We zijn met nog maar twintig vissers, maar we liggen als visserij onder vuur. Dat is eigenlijk idioot. Daarom doen wij ook mee met de acties van de vissers van Eendracht Maakt Kracht die op 14 augustus aandacht vragen voor de oprukkende windmolenparken die vissen onmogelijk maken. We varen van Harlingen langs de Afsluitdijk en de kust naar Rotterdam.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees