Veiligheid

ILT ziet nieuwe risico’s in chartervaart

Hoewel scheepskeuringen door geaccrediteerde keuringsinstanties worden verricht, ontslaat dat Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) niet van de plicht de boel ook zelf goed in de gaten te houden, stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na de fatale mastbreuk op de zeilklipper Amicitia. En dus moest de minister zich maar eens beraden over de invulling van het toezicht en de risicoanalyse van de bruine vloot herzien.

Wat is nu de stand van zaken?
Afgelopen januari vertelde minister Cora van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer wat ze met die aanbevelingen heeft gedaan. Ze stelt dat ILT haar ‘risicogerichte’ aanpak moet veranderen en – weer – een ‘stevige toezichthouder’ moet worden. Wat dat precies inhoudt wordt niet nader toegelicht. Volgens bronnen bij ILT is die risicogerichte aanpak, die inhoudt dat ILT risico’s inschat op basis van ervaringen uit het verleden en ad hoc reageert op incidenten, echter ontstaan als gevolg van jarenlange personeelsbezuinigingen. In een eigen reactie op het OVV-rapport geeft ILT aan dat het departement te lijden heeft van een braindrain, doordat veel deskundigen na reorganisaties zijn overgestapt naar de expertisebureaus.

Lees het uitgebreide artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Workshops mastonderhoud is een van de initiatieven die de zeilcharterbranche zelf nam om de risico’s aan boord te verminderen. ILT rapporteerde in november 2017 nog dat er te weinig incidenten waren om van aanmerkelijke risico’s te spreken, maar ziet dat nu toch anders. (Archieffoto Gijs van Hesteren)