In kielzog van Henry Havard
Een Franse kunsthistoricus voer anderhalve eeuw geleden langs ’de dode steden van de Zuiderzee’ en schreef daar een boek over. Deze zomer gaat Ronald Nijboer die tocht herhalen. Met de Groninger tjalk Res Nova en aan het roer de achterachterkleinzoon van de schipper van de Fransman Henry Havard.
Ronald Nijboer (35) begint op vrijdag 8 juli aan een bijzonder project. Varend per Groninger zeiltjalk uit 1895 volgt de onderzoeker-schrijver min of meer het traject dat de Franse cultuur- en kunsthistoricus Henry Havard in de negentiende eeuw over water aflegde langs ’de dode steden van de Zuiderzee’. Nijboer legt zijn bevindingen vast in een boek dat in het najaar van 2023 moet uitkomen, precies 150 jaar nadat Havard zijn ’Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee’ maakte.
„Havard was naar Nederland uitgeweken nadat hij als lid van de revolutionaire Parijse Commune was genoodzaakt in ballingschap te gaan. Hij benutte de tijd om rond te reizen en studies te maken van bijvoorbeeld Nederlandse kunstschilders uit de zestiende eeuw”, doet Nijboer uit de doeken. Die enkele jaren geleden in aanraking kwam met het boek dat de Fransman maakte over zijn drie maanden durende zeilreis langs Zuiderzeeplaatsen als Enkhuizen, Volendam, Hindeloopen en Kampen. Ronald: „Ik ben opgegroeid in Emmeloord, in de Noordoostpolder. Na twaalf jaar Amsterdam ben ik teruggegaan. Ik woon er met mijn partner en twee jonge kinderen. De geschiedenis van de Zuiderzee heeft me altijd gefascineerd.”
Pouwel Slurink van Naupar is de achterachterkleinzoon van de schipper met precies dezelfde naam, die in 1873 met Henry Havard over de Zuiderzee voer. De eerste dagen van de trip van Nijboer zal Pouwel Slurink meevaren.
Lees het gehele artikel op de bron: papieren NoordHollands Dagblad van 4 juli