Kapitein op Tall Ship Eendracht: “Het voelt als een warm bad”
Racen met een Tall Ship, het is een bijzondere gebeurtenis. Aan boord van Eendracht wordt er niet perse getraind voor een race, dat kan niet met zoveel opstappers. Maar de vaste crew is goed op elkaar ingespeeld en vult elkaar goed aan.
Harlingen was onlangs het middelpunt van de Tall Ships Race. De indrukwekkende zeilschepen maakten hun weg van Esbjerg, Denemarken, naar Harlingen voor een stopover. Vervolgens zijn ze via Antwerpen weer richting Aalborg, Denemarken aan het racen. Wij spraken met Hein Bartels, kapitein van Eendracht over crew, opstappers en natuurlijk over de race.
“Ik ben inmiddels al 12,5 jaar betrokken bij Stichting Zeilschip Eendracht”, trapt Hein het gesprek af. Hij begon als vrijwilliger, na twee jaar werd hij opperstuurman en de laatste vijf jaar vaart hij volop als kapitein. “Ik heb een contract voor 3 maanden, maar in de praktijk ziet dit er nog wel eens anders uit. De afgelopen twee jaar heb ik in totaal 5 maanden gevaren. Dat is eigenlijk wel veel hoor, als gepensioneerde.”
Kapitein Hein
Het varen is niet vreemd voor Hein, hij zit al 51 jaar aan boord. “Ik heb de Zeevaartschool Terschelling gedaan en ben na 14 jaar koopvaardij jaren, loods in Rijnmond geworden.” Via deze weg is hij ook in aanraking gekomen met Eendracht. “Voor mijn rangen moest ik altijd terug naar de Zeevaartschool op het eiland. Ik logeerde dan altijd bij dezelfde familie, wat goede vrienden zijn geworden. De man des huizes werd na zijn pensioen directeur van Stichting Zeilschip Eendracht. Toen ik kort daarop met pension ging, ben ik via hem vrijwillige stuurman geworden.”
Eendracht voelt als thuiskomen
De vaste crew van het zeilschip is niet groot, maar de flexibele schil met vrijwilligers en natuurlijk de vele opstappers telt honderden mensen. “We hebben zo’n 300 vrijwilligers rondlopen, plus nog eens een paar duizend opstappers per jaar. Onder de vaste crew zitten drie bootslieden, twee vaste machinisten, drie schippers, twee koks en een vaste stuurman. Deze wisselen elkaar af. Die vaste krachten houden, samen met de vrijwilligers, de Eendracht draaiende. Samen zorgen we voor het onderhoud en doen we de vaste werkzaamheden.”
Lees het uitgebreide artikel op de bron: Zeilwereld
Afbeelding: Eendracht.nl