Kiel gelegd voor een emissievrij zeilend passagiersschip
De kiellegging van het emissievrije passagierszeilschip met elektromotoren als hoofdaandrijving vond plaats op scheepswerf Brodosplit. De driemastschoener wordt 63,50 meter lang en 10 meter breed. De romp en bovenbouw worden gemaakt van staal en de masten van een aluminiumlegering. Als het schip niet onder zeil is, wordt het aangedreven door twee elektromotoren van 150 kW, elk gevoed door een systeem van batterijen die continu worden opgeladen door verschillende bronnen. Wanneer het een snelheid van 6 knopen bereikt, heeft het slechts 70 kilowatt vermogen nodig, wat weinig is voor een schip van 500 GT. Het schip zal worden uitgerust met maar liefst 15 ton batterijen met een totale capaciteit van 1800 kWh, maar zal vanwege wettelijke vereisten ook twee dieselgeneratoren hebben die alleen worden ingeschakeld wanneer dat nodig is of in geval van nood.
Er komt één verticale windturbine op de boeg en één op de achtersteven die het schip van elektriciteit zal voorzien als het in de haven ligt . Op het dak van de bovenbouw worden zonnepanelen geïnstalleerd. Het schip zal hierdoor worden voorzien van elektriciteit (en water) uit volledig hernieuwbare bronnen en dat zonder enige CO2-uitstoot. Het schip is dus niet alleen 100% “groen”, maar heeft ook vrijwel geen kosten voor brandstof en voortstuwingsmachines.
Wat dit elektrische zeilschip onderscheidt van vergelijkbare schepen is het feit dat het schip ook tijdens het varen zijn accu’s op een zeer geavanceerde manier oplaadt. Naast het systeem van windturbines en zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van een systeem van scheepsschroeven met variabele spoed en een speciale bladgeometrie, die tijdens het varen dienst doet als waterturbine. Deze “omkeerbare propeller” laadt de batterijen op het benedendek op.
Daarnaast wordt alle informatie aan boord verzameld en gecontroleerd op de brug. Dit omvat meteorologische gegevens zodat de commandant weet waar de wind het gunstigst is. Alle scheeps- en voortstuwingssystemen, stroomvoorziening van de accu’s, werking van de motoren, zonnepanelen, windturbines, warm water en energieverbruik kunnen op de brug worden bijgehouden. Tegelijkertijd worden alle energie-retouren en -kosten aan boord gemonitord. Het schip zal behoren tot die klasse van passagiersschepen die voor onbepaalde tijd alle wereldzeeën kan bevaren. Tijdens het Europese toeristenseizoen vaart het op de Adriatische Zee langs de kusten van Kroatië, Italië, Slovenië, Montenegro, Albanië en Griekenland, en buiten het seizoen in het Caribisch gebied en andere toeristische bestemmingen.