Lauwersoog doet het licht uit – als enige
Het licht uit langs de hele Waddenkust, die ambitie had de organisatie van het landschapsfestival Dynamische Waddendelta voor vrijdagavond. De oproep bereikte echter maar heel weinig mensen.
,,Het is niet gelukt, hopelijk hebben toch nog een aantal kustbewoners hun lichten gedoofd”, zei landschapsarchitect en initiatiefnemer Els van der Laan. Waar wel de lichten uitgingen was in de haven van Lauwersoog, waar de zogenaamde landschapstriënnale officieel van start ging met het event Sterren op ‘t Wad. ,,Het meest bijzondere hier is de donkerte, maar figuurlijk zetten we de Waddenkust in de schijnwerpers.”
Lauwersoog werkt graag mee
De haven van Lauwersoog werkte daar graag aan mee, zei Raad van Commissarissen-lid Lolke Folkertsma. ,,Donkerte dient met rust, ruimte, natuur en vergezichten integraal onderdeel te zijn van wat hier gebeurt. Daar onderscheidt onze haven zich mee.”
Al veel langer werkt de haven van Lauwersoog eraan een donker onderdeel te zijn van het Dark Sky Park Lauwersmeer. Zo donker als het vrijdagavond was, is een voorproefje van hoe het uiteindelijk altijd zou moeten zijn in de Waddenzeehaven, bevestigt Folkertsma. De gemeente Het Hogeland wil de donkerste van Nederland worden.
Vrijuit denken
In het kader van een driejaarlijks treffen over de waddenkust worden tal van activiteiten georganiseerd. De bedoeling en hoop is dat jongeren, kustbewoners, vissers, professionals, boeren, ondernemers, onderzoekers, dwarsdenkers en toeristen en wie je maar meer kan bedenken gaan meedenken over de toekomst van de Waddenkust. ,,Hier wordt geen beleid gemaakt, hier kun je vrijuit denken”, zei landschapsarchitect Jan-Dirk Hoekstra van de landelijke organisatie. ,,Dit is het oudste cultuurlandschap van Europa, met een schatkamer aan landschappelijke elementen en erfgoed.”
Lees het uitgebreidere artikel van Goos Bies in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).
Beeld: NP Lauwersmeer.