Archeologie, Musea en BehoudZeevaart

Legendarisch zeilschip opknappen voor nieuwe wereldreis

Gijs Koek (28) en zijn vader Peter Koek (76) zijn samen al twee jaar bezig met het weer vaarklaar maken van zeilschip De Tijgerhaai.

De schoener ligt nu aan de Greuns in Leeuwarden. Het schip is in 1944 gebouwd in Canada als sleepboot. Peter Koek koopt De Tijgerhaai samen met zijn vader Adriaan in 1976. Koek senior wil een wereldreis maken, maar dan moet de boot eerst wel ingrijpend worden verbouwd tot zeilschip.
Het duurt uiteindelijk dertien jaar voordat het zover is. Adriaan en Peter varen dan vier jaar lang met passagiers de hele wereld over. In 1994 komt het schip stil te liggen. Maar Peter wil het nooit verkopen, De Tijgerhaai blijft in de familie.

7 meter golven

“Het was toen een prachtige reis”, zegt Peter. “We hebben van alles beleefd, heel veel mensen ontmoet en 60 eilanden bezocht. En eigenlijk ook altijd met goed weer. We hebben één keer een storm gehad met golven van zeven meter hoog, maar dat kan het schip wel hebben.”
De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De enerverende reis van zijn vader en zijn opa inspireert de jonge Gijs ook om met de Tijgerhaai op pad te willen. “Als jongetje hoorde ik de verhalen al over haaien en stormen, eigenlijk alles wat je als kind spannend vindt.”

Zeevaartschool

Gijs is ook zijn hele leven al verbonden met water en varen. Als jongetje leert hij zeilen. Na de middelbare school gaat hij naar de Zeevaartschool op Terschelling en daarna werkt hij drie jaar in de baggervaart en de offshore.
Het geld dat hij daarmee verdient, gaat nu in De Tijgerhaai zitten. Want er moet wel wat gebeuren om het schip, dat zolang heeft stilgelegen, weer klaar te maken voor de wereldzeeën. Er komt een heel nieuw stuurhuis op, de achtermast wordt verlengd en de motor vervangen.

YouTube-kanaal

Vanaf het begin van de verbouwing in 2022 legt Gijs alles vast op film en zet dat op een eigen YouTube-kanaal: Tigershark Boatworks.
“Mijn vader deed het op zijn reis met nieuwsbrieven, dit is de moderne versie daarvan”, lacht hij. De enthousiaste reacties op de filmpjes komen van over de hele wereld, “maar vooral van oudere mannen, hahaha.”
Peter geniet van het samen met zijn zoon het schip weer vaarklaar te maken. Hij had nooit gedacht dat dat zou gebeuren. “Dat is al mooi, ook als ik de nieuwe reis gezien mijn leeftijd niet meer zou meemaken.”

Alles in eigen tijd

Vader en zoon kunnen goed samenwerken. “We zijn beide geen praters en werken vaak elk op een ander gedeelte van het schip”, zegt Gijs. “Maar het is uniek om dit met m’n vader te doen. Wie kan dat nou, en heeft een vader die de tijd en de wil daar ook voor heeft?”
Beide mannen werken ook als zzp’ers; ze laten zich inhuren als klusjesman. Daardoor kunnen ze zelf hun tijd indelen. “Wij zijn niet van de kantoorbanen van negen tot vijf, wij zijn flierefluiters”, volgens Gijs. “We moeten de vrijheid hebben om ook hier bezig te zijn.”

Spitsbergen

Voor het opknappen van De Tijgerhaai werken de Koeken eigenlijk alleen maar met eerder gebruikt materiaal, ze kopen niets nieuw. “Alle materiaal is in de loop van de jaren verzameld, en dat kunnen we nu gebruiken. We hebben een loods vol bende, soms weten we zelf ook niet meer wat we hebben.”
Het werk geeft hen ook geen stress. “Het is klaar als het klaar is. We moeten eerst ook nog proefvaren met kleine reisjes en alles testen enzo. We nemen het ruim, laten we zeggen over een jaar of drie de eerste grote reis?”
Een concreet plan voor een wereldreis ligt er nog niet, een eerste reisdoel al wel: Spitsbergen. “Dat heeft m’n zusje bedacht, we willen er naar toe nu er nog ijs ligt”, zegt Gijs. Peter: “En als ik het nog meemaak, dan mag ik mee als ketelbinkie, als dekzwabber!”

Lees het oorspronkelijke verhaal van Afke Meekma op Omrop Fryslân.
Foto: © Omrop Fryslân.