Nieuws

LTO: polder deel Noordzee in voor landbouwgrond

Maak nieuw land in de Noordzee en gebruik het vooral voor landbouw. Dat plan lanceert Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland. De ruimtelijke druk in Nederland is volgens LTO nog nooit zo hoog geweest.

plannen van enkele jaren terug

“Hoe benutten we de schaarse ruimte? Dat wordt dé discussie van het nieuwe kabinet,” zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. “Wij willen daar een nadrukkelijke rol in spelen. Laten we beginnen met een grondig onderzoek naar de mogelijkheden van nieuw land, bij voorkeur in de Noordzee. Die nieuwe polder van tienduizenden hectares biedt ruimte voor moderne en duurzame vormen van veehouderij, pootgoedteelt, groenten, bloemen en bollen. Vooral deze sectoren zitten verlegen om extra hectares.” Een locatie noemt Van der Tak niet. “Daar hebben we juist het onderzoek voor nodig. Maar de Waddenzee is in ieder geval uitgesloten.”

Het aantal boeren neemt al jaren af, Nederland telt nu 53.000 land- en tuinbouwbedrijven. Maar volgens de LTO hebben deze bedrijven juist meer grond nodig om op een duurzame en ook rendabele manier te blijven boeren. “Vergeet niet dat onze sector de afgelopen decennia alleen maar grond heeft ingeleverd. Stadsuitbreidingen, bedrijventerreinen, infrastructuur en de behoefte aan natuur, energie en recreatie eisen hun tol. Sinds de drooglegging van de Flevopolders is er geen landbouwgrond meer bijgekomen. Intussen kreeg jaarlijks bijna 8000 hectare landbouwgrond een andere bestemming. In de laatste 70 jaar was dat in totaal zo’n 500.000 hectare, zodat nu nog 1,8 miljoen hectare resteert.”

Plan van Van Hamel Roos in de jaren 70

Kan dat wel, boerenland in de Noordzee?
Het Ad vroeg dat aan Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft. Jonkman: ,,Dat kan. Los van de kosten: technisch is er veel mogelijk om een kunstmatig eiland in zee te creëren. Met zandopspuiting in combinatie met stevige dijken als bescherming tegen de golfslag kom je al een heel eind. Maar voor vruchtbare kleigrond moet je natuurlijk niet in de Noordzee zijn, dat is een grote zandbak. Dus lang niet alle teelten zijn mogelijk, want de samenstelling van de grond bestaat vooral uit zand. Zandgrond is bijvoorbeeld wel geschikt voor bollenteelt of asperges. En om de koeien buiten te laten grazen, kan er grasland worden aangelegd. Nederlandse baggeraars likken hun vingers af bij dit soort initiatieven hoor. We hebben de kennis en kunde al jarenlang in huis.’’

Lees het gehele artikel op de bron: Parool

En ook in het AD

Afbeelding: het artikel in het AD