Maritiem erfgoed tijdens Open Monumentendag
Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de Open Monumentendagen. Het thema is ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. Ook het maritiem erfgoed is goed vertegenwoordigd, de redactie ontving verschillende tips.
Op zaterdag 14 september vinden bij het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland in Hoorn diverse ambachtelijke activiteiten plaats. Touwslaan, zeilnaaien, hoepelwalsen, houtsnijden, smeden, etc. Het historische voormalige zeilende vrachtschip De Zwarte Haan is te bezoeken en de schipper vertelt u graag over het schip. De Zuiderzeebotter MK 63 vaart van 11.00 – 16.00 uur een pendeldienst tussen de Oude Doelenkade (tegenover café de Kade) en Het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland. Mensen mogen kosteloos meevaren, zowel heen als terug. De schouwen HN 1 en HN 20, varen van 11.00 tot 17.00 uur korte zeiltochtjes. Een tochtje duurt ongeveer 45 min. De schouwen varen vanaf de Oude Doelenkade tegenover restaurant De Kade. Voor de korte tochtjes is het tarief € 10,- per persoon (kinderen tot 12 jaar € 5,-). Op zondag 15 september varen de botter MK 63 en de Schouwen korte tochtjes van 13.00 – 17.00 uur.
Scheepswerf Wolthuis in Hoogezand-Sappemeer is geopend, en ook het nabijgelegen schip Nomadisch is open voor bezoek. Bezoekers worden rondgeleid over het schip in de haven van Sappemeer op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 16:30 uur. In het vrachtruim is een expositie ingericht van maritieme schilderijen van kunstschilder Max Koekkoek uit Hoogezand. Kijk in onze agenda voor meer details.
In Leiden is onder andere het stationsgebouw van de Schroefstoombootmaatschappij De Volharding, het havenkantoor en een aantal schepen toegankelijk. In Zwolle vindt zaterdag de historische havendag plaats. In Oegstgeest viert scheepswerf Klaas Hennepoel het tienjarig bestaan. Ook in Dordrecht, Maassluis, Harderwijk, Elburg en nog veel meer plaatsen krijgen het varend erfgoed of de gebouwen die bij de maritieme geschiedenis horen de aandacht.
Het weekend is ook een goed moment om aandacht te vragen: aansluitend op het thema van dit jaar van Open Monumentendag in Gouda “DE BLAUWE DRAAD, het historische water in en om de binnenstad”, vragen bewoners van de Turfmarkt in Gouda met een poster met de titel ‘KNIP DEZE BLAUWE DRAAD NIET AF’, aandacht voor het afsluiten van ‘hun’ gracht voor scheepvaart. Om het waterpeil in de zakkende stad Gouda te kunnen beteugelen zal hoogheemraadschap Rijnland de historische Turfmarktgracht af gaan dammen om het peil daarachter met 25 centimeter te kunnen verlagen. Het noodzakelijke sluisje in de dam om de Turfmarkt bevaarbaar te houden wenst het hoogheemraadschap en gemeente Gouda pas aan te leggen na 2036 of later omdat rond die tijd die vaarweg mogelijk verlengd wordt. De water- en bootjesliefhebbers van Gouda betreuren dat en hopen dat via het bezwaar van het Watersportverbond de overheden nog tot inkeer komen.
Het is onmogelijk om alle activiteiten te noemen. Kijk op Waar wil je naartoe? – Open Monumentendag voor de complete programmering. Let op: Bezoektijden en deelname (alleen op zaterdag of het hele weekend) verschillen per locatie.
Eerder berichtten we al over: Museumwerf Vreeswijk pakt uit tijdens Open Monumentenweekend.
Losdemonstratie zandaak “Door Gunst Verkregen” (Agenda)
kopafbeelding: scheepswerf Klaas Hennepoel – Oegstgeest