Marker Wadden onder vergrootglas
De Marker Wadden liggen onder een vergrootglas. Een informatie-rechercheur van de bijzondere opsporingsdienst ILT-IOD verkent samen met een informatiemakelaar van Politie Midden-Nederland signalen over vervuilde grondstromen bij de aanleg van deze populaire eilandenarchipel in het Markermeer. Opsporingsdiensten bekijken zo of er ’vies spul’ is gebruikt bij aanleg Marker Wadden. Dat meldt het Noordhollands Dagblad op de voorpagina maandag 29 augustus. Op zaterdag 27 augustus werd in die krant in twee grote artikelen ruim aandacht besteed aan de Marker Wadden en mogelijk verkeerd slib gebruik.
De verkenning moet leiden tot een zogenaamd wegingsdocument. Aan de hand daarvan wordt uiteindelijk besloten of er een vervolg komt: een strafrechtelijk onderzoek.
Dat blijkt uit een verzoek per mail aan Annemieke van Straaten uit Volendam voor een gesprek over haar bevindingen. Van Straaten – de vrouw achter Stichting Annemieke – onderzoekt al maandenlang dikke stapels documenten die bij de aanleg van de Marker Wadden zijn geproduceerd: van projectvoorstellen tot politieke besluitvorming en van bodemonderzoeken tot transportbonnen. Zaterdag berichtte deze krant over de twijfelachtige grond waarvan de Marker Wadden zijn gemaakt. De opsporingsambtenaar meldt in de mail dat hij in het kader van waarheidsvinding signalen onderzoekt over mogelijk strafbare feiten. Hij volgt al enige tijd „de media rondom de aanleg, het ontstaan en de problematiek die daarbij de kop opsteekt.”
Het gaat onder andere om berichtgeving over een aannemer die in 2021 elf scheepsladingen te vuile bagger (4.400 kubieke meter) aanleverde. De ILT nam in februari maatregelen tegen het bedrijf: een dwangsom als de bewuste partij bagger in april nog op de Marker Wadden zou liggen. De aannemer nam daarna tijdig stappen. In het NoordHollands Dagblad stond zaterdag een reconstructie van de zaak: slepen met slib.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees