Veiligheid

Meer zware scheepsongevallen door recreatievaart

Het aantal ernstige ongevallen met schepen op de Nederlandse binnenwateren is in 2023 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Die toename komt voornamelijk door de recreatievaart, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In de afgelopen tien jaar liep het aantal ernstige ongevallen op de binnenwateren steeds verder op. Waar het er in 2013 nog 140 waren, eindigde de teller in 2022 op 188 en een jaar later zijn het er zelfs 208. Het gaat dan om ongevallen waarbij er ernstige schade is, een schip niet meer verder kan of mag varen of waarbij zelfs zwaargewonden of doden vallen.
Als ook de minder ernstige ongevallen worden meegerekend, komt de teller over heel 2023 uit op 1221. Dat zijn er ongeveer honderd minder dan in 2022.

Verplicht vaarbewijs

Op de binnenwateren vielen vorig jaar acht doden en 47 gewonden door scheepsongevallen. Het aantal doden is wel fors minder dan in 2022 – dat met 21 doden uitzonderlijk hoog was – maar ligt nog wel boven het langjarig gemiddelde. Zeven doden vielen in de recreatievaart.
Vorig jaar kondigde Rijkswaterstaat aan drie maatregelen te willen onderzoeken om het aantal scheepsongevallen in de recreatievaart naar beneden te krijgen: een verplicht vaarbewijs voor recreanten, registratie voor pleziervaartuigen en verdergaande scheiding van beroeps- en pleziervaart.

Veel niet in orde

Verkeersleiders van Rijkswaterstaat controleerden tijdens het afgelopen Pinksterweekend op de Oosterschelde en het Veerse Meer, als landelijke startactie voor het recreatieseizoen. Van de 75 controles aan boord van jachten, bleek slechts in 26 gevallen alles in orde. Er werden 43 waarschuwingen gegeven en 29 processen-verbaal uitgeschreven door de 18 mobiele verkeersleiders. Zij kwamen in actie met twee waterscooters, vier RHIBS (motorboten) en twee patrouillevaartuigen. De meest voorkomende overtredingen betroffen snelheidsoverschrijdingen, het niet gebruiken van het dodemanskoord en het niet hebben van een vaarbewijs.
Vorig jaar had de landelijke startactie plaats op de Maas in Limburg bij Roermond en dit jaar op de Oosterschelde en omliggende Zeeuwse wateren. Rijkswaterstaat wil met deze jaarlijks terugkerende actie aandacht vragen voor het belang van veiligheid en vaarregels.

Corona

Er is veel gespeculeerd over de vraag of corona er iets mee te maken heeft. In 2020 en ’21 schaften veel mensen een boot aan, omdat ze op het water meer bewegingsvrijheid hadden. Daar zaten veel onervaren watersporters bij. Mogelijk heeft de ongevallenpiek van 2022 daar mee te maken. Inmiddels lijkt de trend weer iets te dalen, maar de toename van ruim dertig procent in tien jaar is reden genoeg voor ongerustheid.

Lees meer over dit onderwerp in de Schuttevaer (alleen voor abonnees)