Meningen verdeeld over aanpak registratie bruine vloot na dodelijk ongeluk
Als het aan havensteden Enkhuizen, Hoorn en Harlingen ligt wordt in meerdere gemeenten een openbaar register aangelegd, waaruit blijkt dat charterschepen voldoende gekeurd zijn. Holland Sail ziet hier niets in.
Uit een onderzoek onder de chartervaart van de Inspectie Leefbaarheid en Transport werd deze week duidelijk dat 15 procent van de historische schepen vaart zonder geldige keuringspapieren. Het onderzoek werd uitgevoerd na het dodelijk ongeluk op een charterschip op de Waddenzee, eind augustus. De gemeenten Harlingen en Enkhuizen, waar de meeste schepen hun thuishaven hebben, kondigden vervolgens aan te willen onderzoeken of ligplaatsvergunningen gekoppeld kunnen worden aan de wettelijk vereiste veiligheidscertificaten. In de praktijk betekent dit dat alleen veilig gekeurde schepen een ligplaats in de haven krijgen.
Burgemeester Eduard van Zuijlen benadrukt dat niet de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid aan boord. „Wij keuren niet. Dat ligt bij de inspectie. Onze havenmeesters controleren alleen. Het is eigenlijk alsof je aan een parkeervergunning de eis koppelt dat de auto wel APK gekeurd moet zijn.”
Dat is meteen de achilleshiel van dit plan, vindt voorzitter Hendrik Boland van Holland Sail, een organisatie die zo’n dertig historische schepen exploiteert. Boland denkt niet dat zo’n openbaar register het antwoord is. „Dan benadeel je de schepen die het juist voor elkaar hebben. Een dergelijk register is bovendien een enorme administratieve rompslomp, al die schepen die eens in de vijf jaar gekeurd worden hebben een eigen datum. Het is aan de inspectie om ervoor te zorgen dat het in orde is, dan moet je niet als gemeenten een schaduwboekhouding willen voeren.”
Boland wil wel met de gemeenten en de BBZ in gesprek over de vraag hoe de veiligheid aan boord zo goed mogelijk kan worden gegarandeerd. „Want ja, het steekt wel dat de goede lijden onder de kwaden, al is er nooit garantie dat er niets gebeurt. De ervaring is dat er wel gekeurd wordt, maar weinig gecontroleerd door de inspectie. Ik denk dat actiever controleren veel kan voorkomen, dan wordt de pakkans groter.”
Uit de vaart
Holland Sail heeft, nadat duidelijk werd dat meerdere schepen zonder geldige certificaten varen, al haar leden benaderd. „Dit slaat op geen van hen. Het probleem is dat niemand weet over welke schepen het gaat. Zonder iets te willen bagatelliseren is duidelijk dat het lijstje niet klopt. Er staan schepen op die al uit de vaart zijn.”
Openbaar register
Directeur Paul van Ommen van brancheorganisatie BBZ is blij met het plan van havensteden Enkhuizen, Hoorn en Harlingen om te onderzoeken of schepen zonder geldig certificaat geweerd kunnen worden. Van Ommen is namelijk, in tegenstelling tot Holland Sail wél een voorstander van het opstellen van een openbaar register door de gemeenten. De BBZ heeft zelf in 2019 al vergeefs aan minister Cora van Nieuwenhoven gevraagd om meer toezicht en een openbaar register van schepen die veilig gecertificeerd zijn. „Zodat je elkaar kunt aanspreken en in de gaten houden. Een soort zelfcontrole. Want er zijn schepen die het ontduiken, maar er zijn juist nu ook heel veel schippers die hun masten en gieken extra controleren en daarin bewust investeren na wat er gebeurd is.”
Van Ommen bevestigt de woorden van voorzitter Hendrik Boland van Holland Sail dat de lijst van 39 schepen die zonder geldig certificaat rondvaren onzuiver is. „Ik ben ook benaderd door schippers, van wie de schepen juist op de werf staan voor groot onderhoud. En door schippers die allang niet meer varen.”
Lees het gehele artikel op de bron: Noordhollands Dagblad, alleen voor abonnees
Afbeelding: charterschepen aan de Gependam in Enkhuizen, foto: Sailing2gether