Nieuws

Meteorenzwerm Perseïden komende dagen goed zichtbaar

Elk jaar rond half augustus komt de meteorenzwerm Perseïden dicht bij de aarde. Deze week is het weer zover. Met een beetje geluk kunnen we elke nacht tientallen vallende sterren zien aan de noordoostelijke hemel. Het beste tijdstip om de Perseïden te bekijken is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.45 uur.

De lichtstreep die we aan het firmament zien langs schieten is feitelijk een stukje rots of ijs dat in de dampkring van de aarde verbrand. De juiste naam is voor zo’n verbrandend stukje rots meteoor. Zolang de stukjes steen nog gewoon door het heelal suizen spreken we van meteoroïden. Soms trekt zo’n wolk van meteoroïden wolk langs de aarde en zijn er veel meer meteoren te zien als deze in aanraking komen met de dampkring van de aarde. We spreken dan van een meteorenzwerm. De stof en gruisdeeltjes die verantwoordelijk zijn voor de Perseïden zijn oorspronkelijk afkomstig van de de komeet Swift Tuttle,

Piek op 13 augustus
De meteorenzwerm Perseïden die dit jaar op 13 augustus piekt, de meeste meteoren zijn dan te zien tussen 3:00 en 4:30 uur. Astronomen gaan er dan vanuit dat rond de piek boven onze omgeving zo’n 50 tot 65 meteoren per uur te zien kunnen zijn. Maar ook op de dagen rond de piek zijn er tijdens een heldere nacht zo’n 20 tot 30 meteoren per uur te zien.

2021 belooft een mooi jaar te worden voor de Perseïden. Het is net na nieuwe maan, waardoor de maan geen storende factor en de hemel mooi donker is. In de nacht van 12 op 13 augustus worden de meeste meteoren verwacht tussen 3:00 en 4:30 uur. Die lijken dan te komen vanuit een punt op ongeveer 60 graden boven de horizon in het oostnoordoosten. Dit punt noemen we de radiant en ligt vlakbij het sterrenbeeld Perseus. Omdat de lichtstreepjes een heel eind langs de hemel kunnen schieten zijn ze ook op andere plekken te zien en hoef je niet echt te focussen op dit punt. Wel kan omgevingslicht van een stad of dorp een storende factor zijn.

Foto: Wikimedia