Nieuws

Minder maaien helpt tegen woekeren van fonteinkruid in Gooi- en Eemmeer

Het maaien, harken en afvoeren van waterplanten in Gooi- en Eemmeer zoals fonteinkruid heeft geen zin. Het is zelfs gevaarlijk want de kans bestaat dat het water van de randmeren weer troebel en algenrijk wordt. Dat zal de pret van de pleziervaart en andere watersporters zeker niet vergroten.

Dat is een conclusie die getrokken kan worden uit de studie Waterplantenoverlast Gooi- en Eemmeer: een heldere blik op een potentieel troebel ecosysteem. De studie is gepubliceerd in het blad H2O, van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk.

In de zoektocht naar oplossingen voor de overlast door fonteinkruid hebben onderzoekers een analyse gemaakt van het ecosysteem in het Gooi- en Eemmeer. Daaruit blijkt dat deze twee randmeren gevoelig zijn voor een omslag van een heldere en plantenrijke toestand naar een troebele met veel algengroei.

Belangrijker nog: ingrepen zoals maaien van de waterplanten en uitdiepen van de waterbodem, vergroten het risico op verslechtering van de toestand. Wat wel helpt tegen het woekeren van de waterplanten is ervoor zorgen dat er minder voedingsstoffen voor de planten in het water komen.

Zes meter lang
De onderzoekers stellen vast dat vooral het zogeheten ’doorgroeid fonteinkruid’ tot steeds meer overlast leidt. ,,Doorgroeid fonteinkruid kan goed tegen verstoring (met andere woorden het is bestand tegen maaien, red.) en kan zelfs groeien tot een lengte van zes meter. Hierdoor kan deze soort ook in de diepere delen van de meren voor overlast zorgen.”

Sinds een aantal jaren worden fonteinkruid en andere waterplanten gemaaid. Dat doet de Stichting MaaienWaterplanten Randmeren, in opdracht van de Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren, een samenwerkingsverband van zestien gemeenten.

Maar helpt het? Nauwelijks.
“Een snelle hergroei na het maaien bemoeilijkt de beheersbaarheid van de waterplantenoverlast”, zeggen de schrijvers van het artikel. ,,Daarnaast is het natuurlijke afsterven van de planten van half augustus naar half september opgeschoven, waardoor de overlastperiode langer duurt.”

Overigens is de situatie in het Markermeer anders, in de randmeren komen veel nutriënten via de Eems in het water. Op het Markermeer is dat minder. Daar zijn de nutriënten jarenlang in de bodem opgeslagen, waar ze dé voedingsbron voor waterplanten zijn. (WvD)

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees