Nieuws

Misdaad heeft vrij spel in Waddenhavens

Politie, Openbaar Ministerie (OM) en partners verscherpen de aandacht voor de havens van Harlingen, Lauwersoog, Eemshaven en Delfzijl. Volgens politie en justitie is het aannemelijk dat er georganiseerde criminaliteit plaatsvindt in de vier noordelijke havens. Maar daar is nog te weinig zicht op, blijkt uit een onderzoek van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap en een toelichting van de politie Noord-Nederland en het OM.

De Waddenhavens zijn in potentie rijke voedingsbodems voor criminaliteit. Harde cijfers zijn er amper, maar signalen en vermoedens te over. Voorbeelden zijn de zaak van de Urker viskotter, die in 2017 in de Harlinger haven lag met 261 kilo cocaïne. In 2014 werd drugshandel via zeiljachten op de Noordzee ontdekt.

Tassen met drugs
Tot 2018 spoelden regelmatig pakketjes met drugs aan op de Waddenzeekust. Vermoedelijk gooien criminelen vanaf grote schepen tassen met drugs in het water, die kleinere schepen naar de havens brengen. Deze pakketjes kwamen mogelijk uit een opengescheurde tas, zo werd aan de onderzoekers gemeld. ‘Dan kom je het tegen en denk je: het gebeurt dus wel. De pakkans is gewoon heel klein’, aldus het rapport. Vissers horen ook verhalen over ‘drugsreisjes’ van schippers, onder meer via de zeedijk van Harlingen.

Dat er misdaad plaatsvindt is volgens Joop de Schepper, hoofd Operatiën van de politie Noord-Nederland, evident. ,,Daar hoef je geen waarzegger voor te zijn. Daar waar economische activiteiten, open toegang tot internationale wateren en veel bewegingen door vissers en toeristen zijn, is het voor criminelen een interessante omgeving.”

Zwak punt
Elders in het land zuchten havens onder criminaliteit. In Rotterdam en Vlissingen werd in het eerste halfjaar van 2020 bijna 26.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Een zwak punt van de Harlinger haven is onder meer dat die altijd toegankelijk is. In die van Lauwersoog is amper toezicht; er hangen zelfs geen camera’s.

Mensensmokkel van de eilanden
Er is in ieder geval één voorbeeld bekend van mensensmokkel naar Engeland via een Waddeneiland. Vijf Oost-Europeanen gingen op het eiland van boord, en ondanks controle van de Koninklijke Marechaussee verdwenen vier van hen spoorloos. Vermoedelijk zijn zij via een ander jacht naar Engeland gegaan.

Lees het gehele uitgebreide artikel op de bron: Friesch Dagblad