Nieuws

NAUPAR sponsort gratis lesmateriaal over microplastics voor scholen

NAUPAR, actief in de verhuur van authentieke zeilschepen, en Plastic Soup Foundation werken samen in de strijd tegen (micro)plastics. Om bewustwording hierover te vergroten, sponsort NAUPAR gratis lesmateriaal voor scholen die een of meerdere schepen huren. Deze educatieve pakketten, ontwikkeld door Plastic Soup Foundation en GLOBE Nederland, bevatten kant-en-klare lessen en zijn beschikbaar in zowel het Nederlands als het Duits.

“Zeilen op een groot, authentiek zeilschip is een fantastische ervaring en bovendien een duurzaam uitje in een mooie omgeving. Wij willen scholen echter meer bieden dan alleen een mooie en duurzame werkweek voor hun leerlingen”, vertelt Arjan van der Meer, algemeen directeur van NAUPAR. “De natuur staat onder druk en dat gaat ons aan het hart. We willen dus ook werken aan bewustwording, want microplastics zijn een groot probleem voor mens en milieu. Daarom hebben we een samenwerkingspartner gezocht die ons kan helpen met kant-en-klaar lesmateriaal voor scholen. Plastic Soup Foundation heeft dankzij meerdere sponsoren uitgebreid gratis lesmateriaal ontwikkeld waar wij gebruik van mogen maken.’

Biologie, aardrijkskunde, verzorging, het zit allemaal in deze lessen
Scholen die een of meerdere schepen huren via NAUPAR kunnen kosteloos gebruikmaken van dit lesmateriaal. Dit geldt voor Nederlandse én Duitse scholen, want de lessen zijn ook in het Duits vertaald. “Het mooie van deze lespakketten is dat een fantastische werkweek op een schip ook nog een waardevolle educatieve toevoeging krijgt. Voor de docenten kost het weinig extra tijd, want het hele pakket is kant-en-klaar”, legt Arjan uit.

De lessen, ontwikkeld door Plastic Soup Foundation in samenwerking met GLOBE Nederland, bevatten onderwerpen zoals ‘Plasticsoep – wat is dat’, een uitdaging om op ‘plasticdieet’ te gaan en een verdiepende les over microplastics in het water. De eerste twee lessen zijn geschikt voor de onderbouw van vmbo-t, havo en vwo, terwijl de verdiepende les bedoeld is voor de bovenbouw. De lessen bieden boeiende inzichten op het gebied van biologie, aardrijkskunde, verzorging en Onderzoek & Ontwerp.

Probleem bij de bron aanpakken
“Wanneer scholen de verdiepende les hebben gegeven, zijn leerlingen geschokt door de ontdekking dat microplastics werkelijk overal aanwezig zijn”, vertelt Wendela van Asbeck, Manager Education bij Plastic Soup Foundation. “Niet alleen in Nederlandse meren, maar ook in slootjes en zelfs de Waddenzee. We kunnen al het plastic dat zich al in het water bevindt niet of nauwelijks verwijderen, maar we kunnen wel het probleem bij de bron aanpakken. Dat betekent vooral dat we moeten stoppen met het onnodige gebruik van al dat wegwerp plastic.” Daarin is nog een lange weg te gaan, maar het vergroten van bewustzijn bij de jongere generatie kan daarin een belangrijke rol spelen en de lessen bieden hierbij ondersteuning.

Lees het gehele artikel op de bron: Naupar