Zeilvracht

Nieuw plan voor zeilende car-carrier met 90% minder uitstoot

Een Zweeds consortium waartoe ook Wallenius Marine behoort, heeft Oceanbird ontworpen, een zeilende car-carrier met vijf masten, die een enorme impact kan hebben op de ontwikkeling van moderne commerciële zeilen. Het ontwerp is bedoeld om in 2021 klaar te zijn met mogelijke oplevering in 2025.

Htet ontwerp van Oceanbird is een car-carrier van 200 meter lang met een breedte van 40 meter en een capaciteit om 7.000 voertuigen te vervoeren. Indien gebouwd, zal Oceanbird het grootste zeilende vrachtschip zijn dat de wereld ooit heeft gezien.

De meeste grote zeil-hulpprojecten waren toevoegingen op bestaande schepen. Flettner-rotoren zijn er bijvoorbeeld in geslaagd het brandstofverbruik met bijna 10% te verminderen, wat precies binnen de voorspelde reeks resultaten valt.

Oceanbird daarentegen is ontworpen om de uitstoot met 90% te verminderen. Het schip zal manoeuvreermotoren en windstiltes hebben, maar is in de eerste plaats bedoeld als zeilschip. Oceanbird wordt aangedreven door vijf telescopische starre vleugelzeilen die 80 meter boven het schip uittorenen. Ter vergelijking: de hoofdmast van het de Clipper Cutty Sark is 47 meter hoog.

Oceanbird zal niet zo snel zijn als haar met fossiele brandstoffen aangedreven zussen. De Oceanbird is ontworpen om de Noord-Atlantische Oceaan in 12 dagen over te steken, terwijl een conventionele car-carrier in acht dagen de oversteek zou maken.

Naast Wallenius Marine, dat wordt gecontroleerd door de oprichtersfamilie van de scheepvaartgroep Wallenius RoRo, omvat het consortium het Zweedse Royal Institute of Technology en scheepvaartadviesbureau SSPA. Het project wordt medegefinancierd door de Zweedse Transportadministratie.

Lees het gehele artikel op de bron: The Old Salt Blog