InfrastructuurNatuur

Nieuw seismisch onderzoek boven Ameland en Schiermonnikoog. Wat is het plan?

ONE-Dyas mag mogelijk nieuwe gebieden in de Noordzee boven Ameland en Schiermonnikoog onderzoeken op de aanwezigheid van gas. Het Nederlandse energiebedrijf wil daarvoor nieuwe seismische 3D-technieken gebruiken.

Dat blijkt uit een vergunningsaanvraag die ter inzage ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. ONE-Dyas haast zich te zeggen dat er geen concrete plannen zijn voor ontwikkeling in de gebieden, die in totaal bijna 640 vierkante kilometer beslaan.
ONE-Dyas is vooral bekend vanwege de plannen voor gaswinning twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Die gaswinning (in veld NO5-A) is in april door de rechter tegen gehouden. Er was volgens de rechtbank sprake van een verkeerde methode van het extern salderen van stikstof en verstoring van zeezoogdieren. ONE-Dyas gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep en werkt aan een herstelbesluit, zegt woordvoerder Corine Toussaint.

Vergunningen zijn bijna binnen

Daarnaast heeft ONE-Dyas de mogelijkheid om binnen het project Gateway to the Ems (GEMS) meer potentiële gasvelden in de Noordzee aan te boren, onder andere ten noorden van het veld boven Schiermonnikoog (veld N04). Daar bovenop wil het bedrijf blijkens de vergunningsaanvraag nu in twee offshore mijnbouwblokken – dat zijn gebieden van zo’n 320 vierkante kilometer – seismisch onderzoek doen met behulp van 3D-techniek. De vergunningen hiervoor zijn bijna binnen.
De 3D-techniek is twee jaar geleden getest. Toussaint spreekt van de best beschikbare techniek om onder de verstoringsdrempel te blijven van het Borkumer Rif. Dat is het dichtstbij gelegen beschermd natuurgebied. Het onderzoeksgebied zelf ligt niet in Natura2000-gebied. Het is de bedoeling van ONE-Dyas om het onderzoek in het najaar of – afhankelijk van het weer – volgend jaar uit te voeren.
In de vergunningsaanvraag gaat het onder meer om een mijnbouwblok waarin nog nooit iets van een boring is gedaan. Dat is zeldzaam op het zogenaamde Nederlands Continentaal Plat en de omliggende territoriale zee. Het blok ligt ruwweg 25 tot 50 kilometer ten Noorden van Ameland. Bijna op de grens van het mijnbouwblok is in 1985 wel eens een proefboring gedaan, dat was zonder resultaat.
Volgens Toussaint is het echter wel degelijk te doen om alleen het GEMS-gebied en gaat het daarbinnen grotendeels om het veld N04, benadrukt ze. In die velden zijn overigens redelijk recent nog proefboringen gedaan.

Stikstofrechten leasen

Om de stikstofuitstoot van de drie schepen (die ongeveer een maand gaan varen in het plangebied) te compenseren, heeft ONE-Dyas ammoniakrechten gekocht van een melkveehouderij in Ie en de stikstofrechten voor het houden van enkele koeien van een veehouderij op Ameland tijdelijk geleased. De veehouder in Ballum mag daardoor twee jaar lang vijftien melkkoeien minder houden. De provincie Fryslân zou daar aan meewerken. Dit alles heft in theorie de schade door stikstofuitstoot aan de kwetsbare duinen van Ameland en Schiermonnikoog op.
Bij de vergunningsaanvraag voor het zogenaamde extern salderen van stikstofuitstoot bij het winnen van gas boven Schiermonnikoog ging het eerder mis bij ONE-Dyas. Nederlandse en Duitse natuurorganisaties en twee Duitse Waddengemeenten maakten hier met succes bezwaar tegen. Er was stikstofruimte gekocht van drie melkveehouders, maar één stal bleek in gebruik als boerderijwinkel en een andere werd gebruikt voor de stalling voor caravans. Niet de juiste methode, aldus de rechtbank.

Lees dit artikel in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).

Foto: Het productieplatform dat ten noorden van Schiermonnikoog is gepland, in aanbouw op een werf in Schiedam. (© ONE-Dyas)