Zeilvracht

Nieuw vliegersysteem voor schepen getest op transatlantische reis

De in Frankrijk gevestigde windvoortstuwingsspecialist Airseas deelt de eerste beelden van zijn geautomatiseerde vliegersysteem Seawing dat wordt gebruikt tijdens transatlantische proefvaarten. De proef vond plaats aan boord van het roll-on/roll-off-schip Ville de Bordeaux, dat vliegtuigonderdelen vervoerde tussen Europa en de Verenigde Staten. Met de release van de nieuwe beelden kondigt Airseas ook de succesvolle afronding aan van de cruciale eerste fasen van proefvaarten op zee.

Seawing combineert expertise uit de lucht- en ruimtevaartsector en de maritieme sector en streeft ernaar het brandstofverbruik en de uitstoot met gemiddeld 20% te verminderen door gebruik te maken van de wind om de hoofdmotorbelasting te verminderen. Het Seawing-systeem vliegt op een hoogte van ongeveer 200 meter en is verkrijgbaar in versies van 250 vierkante meter en 500 vierkante meter, die beide aan boord waren voor de proef. Het maakt gebruik van “digitale tweelingen” en geavanceerde automatiseringssystemen om ervoor te zorgen dat het systeem veilig kan worden ingezet, bediend en opgeslagen met een druk op de knop met minimale input of training van de bemanning.

De 154 meter lange Ville de Bordeaux wordt geëxploiteerd door Louis Dreyfus Armateurs (LDA) en gecharterd door Airbus, de minderheidsaandeelhouder en launching customer van Airseas. Een team van Airseas-ingenieurs is aan boord om het systeem te testen en gegevens te verzamelen, met de operationele ondersteuning van de bemanning van LDA en de afdeling Transport & Logistics van Airbus.

Het Seawing-systeem kan op vrijwel elk type beroepsvaartuig worden toegepast. Airseas heeft ook vaste orders ontvangen van K Line, een Japanse reder die de op vier na grootste vloot ter wereld bezit, voor vijf Seawing-systemen, met extra opties om in totaal tot 51 schepen uit te rusten.

Lees het gehele artikel op de bron: gCaptain of bekijk de video hieronder