Nieuwe managers van de Drom in Enkhuizen
De Drommedaris in Enkhuizen heeft een zware tijd achter de rug, maar Sanne en Mike kijken als nieuwe managers van De Drom positief naar de toekomst. ‘Niemand laat de Drom vallen.’
Ze zijn bevlogen, betrokken, staan met beide benen in de cultuurwereld en zijn al jaren aan de Drom in Enkhuizen verbonden. Dat maakt Sanne de Jong en Mike Leegwater uitermate geschikt om de nieuwe managers van het cultuurhuis te worden.
Ze hebben een pittige tijd achter de rug, net als de andere bestuursleden van cultureel centrum De Drommedaris. Dit voorjaar trok het bestuur bij de gemeente Enkhuizen aan de bel vanwege de zwaar onder druk staande exploitatie. De beperkte mogelijkheden die het monument biedt en de gebreken aan het gebouw werken belemmerend. Er moet geld bij.
En zo stond Sanne in april, hoogzwanger, samen met andere bestuursleden voor de gemeenteraad te pleiten voor het voortbestaan van het cultuurhuis. Zekerheid is geboden, want de show must go on. En daar gaan de nieuwe managers voor. Het theaterseizoen 24/25 staat in de steigers, artiesten – groot en klein – zijn geboekt en er is nog voldoende ruimte in de planning om onverwachte buitenkansjes mee te nemen, benadrukt Mike.
Onderzoek
Eind deze maand wordt het door de gemeente aangekondigde onderzoek naar de problemen bij de Drom verwacht. Sanne: ,,We hopen dat dat onze kant op valt, dat er wellicht iets duidelijk wordt waar ook wij wat mee kunnen. Het zit in je achterhoofd, maar ondertussen gaan wij gewoon door. Natuurlijk, zekerheid is makkelijker, we hebben nu meer in optie. Maar we zijn er ook van overtuigd dat niemand de Drom laat vallen.’’
Goede balans
Sinds 2017 zijn beiden als freelancer verbonden aan het cultuurcentrum. Sanne op gebied van marketing en pr, Mike als programmeur. Aanvankelijk naast de directeur. In coronatijd werd het allemaal wat minder, hier en daar groeide wat scheef. Nu is de tijd rijp om van de Drom weer dat te maken wat het is: een bijzonder monument en cultureel hart van de stad. En hoe beter dan dat samen te doen?
,,Wij versterken elkaar en vullen elkaar aan. Sinds 2017 zijn we gigantisch gegroeid, we maken meer uren, de horeca is professioneel opgezet. Wij zijn een centrum van cultuur, maar hebben commercieel onze beperkingen. We zijn er ook voor dat kopje koffie en die kleine voorstelling. We zoeken een goede balans tussen cultuur en commercieel. We bieden kunsten een podium, maar zijn óók een plek waar mensen willen trouwen.’’
Uithangbord
En, benadrukken ze nog maar eens, de Drommedaris is het uithangbord van Enkhuizen. ,,We staan als logo van Enkhuizen op ieder plaatje, in iedere folder en op elke mok. Wat is dat waard?’’ Om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk het is dat de Drom gewoon ópen blijft – liefst nog opener dan nu – en geen doods monument wordt.
Het huidige bestuur van de Drom zegt structureel 55.000 mille nodig te hebben om de Drom exploitabel te houden. De gemeenteraad heeft incidenteel 30 mille toegezegd en een exploitatieonderzoek gevraagd. De uitslag van dit onderzoek wordt eind deze maand verwacht.
Daar waken de nieuwe managers wel voor. Ze hebben een afwisselend programma samengesteld voor het komend seizoen. Mike: ,,De Drom is net een kameleon, er komen hier zoveel stromen samen.’’ Als freelancers stonden ze toch wat verder af. De tijd was rijp om de touwtjes in eigen hand te nemen. ,,Het is heel leuk om je eigen ideeën te kunnen volgen en samen met het team te werken aan de toekomst. Zeker in deze gekke situatie.’’
Lees het uitgebreidere artikel op de bron: NHD (alleen voor abonnees).
Beeld: Theater.nl.