InfrastructuurNatuur

NOAA voorspelt bovennormaal orkaanseizoen op Atlantische Oceaan

NOAA National Weather Service voorspelt met een zekerheid van 85% dat de orkaanactiviteit in het Atlantische bekken dit jaar boven normaal zal zijn. Het Atlantische orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november.

NOAA voorspelt (met een zekerheidspercentage van 70%) een bereik van 17 tot 25 zogeheten named storms  (windkracht 38 knopen of hoger). Daarvan zullen er naar verwachting 8 tot 13 orkanen worden (windkracht 68 knopen of meer), waaronder 4 tot 7 zware orkanen (categorie 3, 4 of 5; met windkracht 95 knopen of meer).  Het komende orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan zal naar verwachting een boven-normale activiteit vertonen door een samenloop van factoren, waaronder bijna-recordwarme oceaantemperaturen in de Atlantische Oceaan, de ontwikkeling van La Nina in de Stille Oceaan, verminderde Atlantische passaatwinden en minder windschering. Al die factoren zijn gunstig voor de vorming van tropische stormen.
“We zien nu al stormen door het land trekken die extra gevaren met zich mee kunnen brengen, zoals tornado’s, overstromingen en hagel. Vandaag proactief omgaan met ons steeds uitdagender wordende klimaat kan een verschil maken in hoe mensen morgen kunnen herstellen,” zegt FEMA Deputy Administrator Erik A. Hooks.

La Nina

Nu één van de sterkste El Niños ooit zijn einde nadert, voorspellen wetenschappers van NOAA een snelle overgang naar La Nina-omstandigheden, die bevorderlijk zijn voor de activiteit van Atlantische orkanen omdat La Nina de windschering in de tropen vermindert. Tegelijkertijd zorgt overvloedige oceaanwarmte in de tropische Atlantische Oceaan en de Caribische Zee voor meer energie om de ontwikkeling van stormen aan te wakkeren.
Dit orkaanseizoen wordt ook gekenmerkt door een bovennormale West-Afrikaanse moesson, die Afrikaanse oostelijke golven kan produceren die enkele van de sterkste en langstdurende Atlantische stormen voortbrengen. Ten slotte zorgen lichte passaatwinden ervoor dat orkanen in kracht kunnen toenemen zonder de verstoring van sterke windschering en dat de oceaan zo min mogelijk afkoelt. Door de mens veroorzaakte klimaatverandering warmt onze oceaan wereldwijd en in het Atlantische bekken op en smelt ijs op het land, wat leidt tot zeespiegelstijging, waardoor het risico op stormvloeden toeneemt. De stijging van het zeeniveau heeft een duidelijke menselijke invloed op de potentiële schade van een bepaalde orkaan.

Bron: Risk&Business.