Nieuws

Ongelukken bruine vloot hebben gezorgd voor meer openheid: “Er wordt nu kennis gedeeld”

De bruine vloot is serieus bezig met de veiligheid. Scheepsbouwers hebben het afgelopen winter druk gehad met de vervanging van masten en met name van gieken. Piet Blaauw uit Stavoren heeft alleen al twintig nieuwe gieken geleverd: “Ik zie dat ze overal serieus aan de gang zijn.”

Met een hamer en schroevendraaier in de hand loopt Robin Hoekstra over het dek van de Ortolan. De klipper ligt in de haven van Stavoren. Hoekstra heeft zijn eigen keuringsbedrijf voor de scheepvaart.
“De eerste indruk van een giek is altijd visueel. De giek is licht gelakt en als er problemen zijn, kun je dat snel zien.” Met de hamer klopt hij op de houten giek. Die moet ‘zingen’: “Zingen is goed. In het verleden zetten ze er een klok op en als je die aan de andere kant hoorde kloppen, was het goed.”

Schipper verantwoordelijk
De schipper van de Ortolan heeft de zaken goed voor elkaar. Dat is voor schipper Roman Meissner geen verrassing. “Dat is toch logisch? Daar ben je als schipper zelf verantwoordelijk voor.”
Hij bewaart al zijn certificaten in een koffer. Zo kan hij ze aan de gasten laten zien als ze dat willen. “Het gebeurt maar zelden dat iemand ernaar vraagt, maar ik heb ze allemaal. Niet alleen voor de mast en de giek, maar ook voor de gasinstallatie en bijvoorbeeld het aantal reddingsvesten.”

Controles in de bruine vloot
De twee dodelijke ongelukken van de laatste tijd hebben een grote impact gehad op de schippers van de bruine vloot. Dat merkt ook controleur Robin Hoekstra. “Ja, de kennis is erg toegenomen. Er zijn cursussen geweest en er wordt nu kennis gedeeld. Eerst zaten sommigen op een eigen eiland, nu wordt er veel meer gevraagd.”

Preventief ruimen
Scheepsbouwer Piet Blaauw kan het ook merken. “Er is een golf losgekomen. Dat was eerder ook al zo na het mastongeluk op de Waddenzee. Nu is het met gieken zo. Ze zijn preventief aan het ruimen, zoals wij het zeggen.” Het begon afgelopen herfst meteen al. Schippers maken een bewuste keuze in het materiaal, ziet Blaauw: “We hebben tot nu toe al tien houten en tien stalen gieken gemaakt.”
Niet alleen in Stavoren hebben ze het druk. Blaauw ziet op meerdere plekken dat andere scheepstimmerbedrijven veel nieuwe spullen leveren. “De schippers zijn er serieus mee bezig. Dat waren ze al, maar nu nog scherper.”

Lees het gehele uitgebreide artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Piet Blaauw in zijn werkplaats, tijdens een workshop over masten en gieken, © WvD