Natuur & Infrastructuur

Opruimen afval MSC Zoe gaat nog steeds door

De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 maar liefst 342 containers boven de Waddeneilanden. Daardoor kwam 3,2 miljoen kilo afval terecht op de bodem van de Noordzee en Waddenzee.

De scheepseigenaar en de Nederlandse overheid ruimden hiervan driekwart op, maar besloten hiermee eind 2019 te stoppen. Toen lag er naar schatting nog 800 ton afval in zee. Dat was de Waddenvereniging een doorn in het oog. In 2021 lag die rommel er nog, reden voor de natuurbeschermings- en milieuorganisatie een opruimactie te organiseren.

Team van samenwerkingspartners

Samen met Stichting De Noordzee en de Friese Natuur- en Milieufederatie werd het project CleanUpXL opgetuigd, met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Het project heeft een looptijd van vijf jaar. Binnen CleanUpXL wordt nauw samengewerkt met Stichting Duik de Noordzee Schoon, BDS-Harlingen en Friendship Offshore BV. Ook is er nauw contact met Rijkswaterstaat als beheerder van de Noordzee en met de Hydrografische Dienst van Defensie, die onderwaterbeelden verstrekt om het bergingswerk te vergemakkelijken. Verder heeft het projectteam te maken met de Douane en Kustwacht om de bergingen goed te laten verlopen.

Ook veel visnetten

Sinds de start op 10 september 2021 is 280.000 kilo afval opgeruimd. Ook vissers en andere vrijwilligers dragen een steentje bij aan het opruimen van afval. De Tender I, een 41 meter lang vaartuig dat in 1953 werd gebouwd in opdracht van het Loodswezen, speelt een belangrijke rol. Duikers van Stichting Duik de Noordzee Schoon opereren vanaf dit schip. Behalve rommel van de MSC Zoe, ligt er nog veel meer troep op de zeebodem. Er worden bijvoorbeeld ook kreeftenkorven, staaldraad en heel veel netwerk boven water gehaald. Alles wordt aan boord opgeslagen in bigbags en in Lauwersoog aan land gebracht. BDS-Harlingen zorgt voor de afvoer en vernietiging ervan.

Lees dit artikel van Bram Pronk in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Foto: De Tender I fungeert als expeditieschip voor de duikers (© Bram Pronk).