Overboord geslagen lading is openbare milieu-informatie
Informatie over verloren lading die in zee belandt, moet worden beschouwd als milieu-informatie en moet daarom openbaar worden gemaakt. Goed nieuws voor CleanUpXL, dat met de locatiegegevens nu gerichter kan zoeken naar afval.
Waar de overheid in eerste instantie terughoudend was in het verstrekken van informatie over de verloren lading, werd onlangs na een verzoek de Master Target Lijst vrijgegeven, een lijst met sonarbeelden die de reder MSC naar aanleiding van de ramp heeft gemaakt van 6000 objecten die op de zeebodem liggen. Zoals de inhoud van de vijf jaar geleden overboord geslagen containers van de MSC Zoe, die verspreid werd over het Waddengebied. Door de reder MSC zijn slechts 1800 van de 6000 objecten opgeruimd, omdat dit lading is die aantoonbaar van de MSC Zoe afkomstig is.
Woo-verzoek
Het Leiden Advocacy Project on Plastic diende het verzoek in op basis van de Wet open overheid en kreeg na bezwaar gelijk. Informatie over de berging van verloren containers die door de reder aan de kuststaat is verstrekt, moet openbaar gemaakt worden aan iedereen die hierom vraagt, zonder dat het belang van vertrouwelijke bedrijfsgegevens daarin wordt meegewogen.
Ten tijde van de ramp was het zeer moeilijk om goede informatie te krijgen over de lading. Bij toekomstige incidenten kan er dankzij de informatieplicht een beter beeld worden gevormd van de omvang en aard van de verloren vracht en kan er adequater opgetreden worden bij opruimacties.
800.000 kilo afval binnen vijf jaar
Het project CleanUpXL is een samenwerking tussen de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, de Friese Milieufederatie, Stichting Duik de Noordzee Schoon en bergers en heeft als doel om binnen vijf jaar 800.000 kilo afval van de zeebodem op te ruimen. Onder de leus ‘Wat gaan we doen met die zooi in de zee?’ wordt er vanuit het project momenteel een bewustwordingscampagne gevoerd tegen zwerfafval in zee.
Bron: Waddenvereniging.
Foto: beschikbaar gesteld door het centrale commando voor maritieme noodsituaties (Havariekommando).