Nieuws

Overijssel, Gelderland en Flevoland roepen Den Haag op om de bruine vloot te redden

De bruine vloot in Oost-Nederland gaat zwaar gebukt onder de coronamaatregelen. Samen met Friesland en Utrecht hebben Gelderland, Overijssel en Flevoland nu een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om verder te kijken dan snelle steun voor de passagiersvaart met traditionele zeilschepen. De Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) roept Den Haag op de handen ineen te slaan: ,,We bieden het nieuwe kabinet een kans voor open doel.”

Normaal gesproken is het een komen en gaan van historische zeilschepen in de havens van Oost-Nederland. Maar normaal is het al lang niet meer: al sinds de zomer van 2020 heeft de bruine vloot het moeilijk.

Een gezamenlijke noodkreet voor Pampus bracht de emoties naar boven. Gedeputeerde Eddy van Hijum uit Overijssel zag het probleem met eigen ogen aan: ,,Twee weken geleden was ik nog bij een ondernemer op een schip. Ze liggen gewoon verloren aan de kade. De lasten gaan door, de inkomsten zijn nul komma nul.”

15 miljoen
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) beloofde in augustus 2020 nog een zilvervloot van 15 miljoen euro, maar de strenge eisen sloten al bij voorbaat veel ondernemers uit van die steun. In februari maakte Keijzer bovendien bekend dat de steun niet voor het einde van juni uitgekeerd wordt; het vereiste maatwerk zou de boel vertragen. Vanwege de verruiming van de algemene steunmaatregelen zou volgens Keijzer bovendien ‘de ergste nood eraf’ zijn.

Paul van Ommen, directeur van branchevereniging BBZ, was het daar toen al niet mee eens. Eind april stuurde zijn branchevereniging, bang voor een nieuwe verloren zomer, een brandbrief naar de regering. Daarin vroeg ze onder meer om de steunpakketten voort te zetten tot een half jaar ná het einde van de afstandsmaatregelen.

Toeristisch icoon
Gedeputeerde Van Hijum sluit zich aan bij die oproep voor de korte termijn, maar kijkt ook verder: de bruine vloot zou een ‘toeristisch icoon’ kunnen worden. Al ruim een jaar zijn de provincies, de bruine vloot zelf en het Nederlandse toerismebureau NBTC bezig om de historische zeilvlot als toeristische attractie beter in de markt te zetten. Ze willen dat het Rijk gaat meedoen. ,,We bieden het nieuwe kabinet een kans voor open doel”, zo zegt Van Hijum. Er loopt inmiddels een onderzoek om nieuwe financiële bronnen aan te boren, nu banken veelal niet meer willen investeren.

Lees het gehele artikel op de bron: deStentor