Poolse scheepswerf geeft lanceringsvideo Canopée vrij
Ruim een jaar geleden voltooide het zeilende vrachtschip Canopée zijn eerste trans-Atlantische oversteek. Toch heeft de Poolse scheepswerf nu pas een video vrijgegeven van de tewaterlating van het schip.
Neptune Marine in Hardinxveld-Giessendam, Nederland, was verantwoordelijk voor de bouw van de Canopée. Groot Ship Design leverde de scheepsarchitectuur en alle engineering voor de staalconstructie en informatie voor het verwerken van de platen en profielen. Het schip werd grotendeels gebouwd op de Partner Stoczina scheepswerf in Szczecin, Polen, waar het op 28 juni 2022 te water werd gelaten. Vervolgens arriveerde het in oktober in Nederland om te worden afgebouwd bij Neptune. In de zomer van 2023 werd het schip uitgerust met Oceanwings zeilen. En in november 2023 werd het schip bekroond met de Ship of the Year Award tijdens het Maritime Awards Gala.
Op 16 februari vertrok de Canopée vanuit Le Havre in Frankrijk met de kern en bovenste trappen van de Ariane 6 draagraket aan boord, die gebruikt zullen worden op de eerste vlucht. De aankomst in de haven van Pariacabo in Kourou, Frans Guyana, vanwaar het overgebracht zal worden naar Europa’s Spaceport, staat gepland voor eind februari. “De levering van de trappen voor deze eerste Ariane 6 is een cruciale stap op weg naar de eerste vlucht en vervolgens naar de commerciële exploitatie van de Europese zware draagraket,” zei Martin Sion, CEO van ArianeGroup.
De Canopée is een open top RoRo-schip. Het schip heeft veel dekruimte en een beperkte diepgang. De meest zichtbare innovatie zijn de vier Oceanwings op het schip. Dit creëert een voortstuwingskracht om het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot van CO2, NOx en SOx te verminderen.
De details volgens Neptune Marine:
Lengte: 121,00 m
Breedte: 22,00 m
Diepgang: 5,00 m
Draagvermogen (5,00 m): 5500 t
Ontwerpsnelheid: 16,5 kn
Hoofdmotoren: 2 x 3480 kW
Vleugels: 4x 363 m2
Accommodatie: 22 personen (11 bemanningsleden)
Lees het hele artikel in de nieuwsbrief van Schip, Werf en de Zee.
De video van de tewaterlating en (een deel van de ) afbouw vind je hier.
Foto: Groot Ship Design